Consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea prim-ministrului s-au încheiat. Iohannis urmează să anunțe decizia

Consultările pentru formarea unui nou Guvern au început miercuri la Palatul Cotroceni, la ora 12.00. Primii chemaţi au fost liderii PSD-ALDE, delegaţie condusă de liderul PSD Liviu Dragnea şi secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu, în lipsa preşedintelui de partid. Coaliţia PSD-ALDE o susţine pe eurodeputata PSD Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier al României, după demisia lui Mihai Tudose. Partidele din opoziţie, PNL şi USR vor alegeri anticipate, în vreme ce PMP, prin vocea lui Traian Băsescu, a susţinut că Iohannis ar trebui să desemneze un premier din opoziţie.Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că va chema începând de miercuri partidele la consultări, pentru ca situaţia politică generată de demisia Guvernului Tudose să nu ducă la efecte economice negative, anunţând că Mihai Fifor a fost desemnat premier interimar.

Primii chemați la consultări, la ora 12, au fost reprezentanții coaliției PSD-ALDE, delegația fiind condusă de Liviu Dragnea.

După întrevedere, liderul PSD a spus căavem speranţa că sunt suficiente argumente ca preşedintele să o accepte pe doamna Dăncilă. Liviu Dragnea i-a prezentat lui Iohannis lista cu semnăturile parlamentarilor majorităţii”.

Delegaţia PSD ALDE, prezentă la consultările de la Cotroceni, i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis o listă cu parlamentarii care fac parte din majoritatea parlamentară şi semnăturile de susţinere ale acestora, pentru a demonstra că în continuare coaliţia nu are o problemă la vot. „Am făcut un tabel cu parlamentarii PSD ALDE şi o susţinere semnată cu fiecare. În ultimele zile au apărut informaţii că sunt parlamentari care nu o vor susţine şi că am pierdut majoritatea. Nu le-am lăsat acolo, nici nu a dorit domnul preşedinte, dar să il informăm că nu există o problemă cu majoritatea parlamentară”, a declarat Liviu Dragnea, după consultările de la Cotroceni.

Întrebat de ce nu a vrut să lase lista preşedintelui Iohannis, Dragnea c completat că a existat un dialog în care preşedintele a spus că “ştie care este majoritatea”.

A urmat delegația PNL, condusă de Ludovic Orban, care a declarat că a prezentat poziţia partidului, decisă în Biroul Executiv. „PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, am luat decizia de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este provocarea de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunile populaţiei de azi nu mai coincid cu cele formulate în 2016. De asemenea, l-am informat pe preşedinte că PNL îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să sprijine un guvern fără PSD”.

Reprezentanții USR, care au participat la consultări, nu au propus un nume de premier, anunţând că ar susţine un şef al Executivului, altul decât de la PSD, dacă preşedintele ar face o asemenea nominalizare. USR consideră, la fel ca PNL, că e nevoie de alegeri anticipate, dar acesta ar fi un proces mai lung, spune liderul USR.

Singurii din opoziție care au venit cu propuneri de premier au fost membrii PMP, conduşi de senatorul Traian Băsescu. „Prima propunere este Siegfried Mureşan care, spre deosebire de doamna din Videle, doamna Dăncilă, are două mandate, a fost negociatorul din partea PE pentru buget. În acele negocieri cu Comisia Europeană a obţinut circa 60 de milioane de euro în plus pentru partea estică. În ceea ce priveşte limbile străine vorbeşte vreo patru, engleză, franceză, germană şi italiană. Deci dacă domnul preşedinte are timp să compare cei doi europarlamentari cu siguranţă va opta pentru Mureşan. Are puternică susţinere în PPE, este şi purtător de cuvânt, este un om bine conturat ca şi credibilitate. Pentru al doilea guvern, domnul preşedinte poate să ţină cont că suntem în anul Unirii, aşa că propunerea noastră este Eugen Tomac, care cu siguranţă va reuşi să formeze al doilea guvern, dacă primul nu va reuşi”, a spus Băsescu la finalul consultărilor.

A urmat delegația UDMR și, în final, cea a minorităților naționale. Președintele ar urma să se întâlnească, seara, cu Viorica Dăncilă, propusă de PSD.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU