0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 5:33
No menu items!

Consultări la Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier. Strategiile de ultima oră ale partidelor

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui premier, după ce Cabinetul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Consultările încep la ora 11.00, cu delegaţia PNL. Înaintea întâlnirii cu şeful statului, partidele îşi stabilesc strategia.

11.00 – Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL). Prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a anunţat, miercuri, că Florin Cîţu este propunerea de premier cu care liberalii vor merge la consultări. Biroului Permanent Național al partidului se reunește joi la ora 10.00, nefiind însă exlusă posibilitatea unei noi decizii. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, actual ministru al Apărării, este una dintre variantele de premier discutate în interiorul PNL în cazul în care Florin Cîțu nu se poate prezenta la consultările de la Cotroceni de joi cu o majoritate guvernamentală, susțineau joi dimineața surse politice.

11.30 – Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD). Liderii PSD ar vrea un Guvern de tehnocrați. O decizie privind mandatul şi delegaţia va fi luată însă joi dimineaţa, la 9.30, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

12.00 – Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR). Kelemen Hunor consideră că prima soluţie ar fi “resuscitarea coaliţiei de guvernare”, iar dacă nu este posibil, trebuie găsită o altă soluţie, pentru o nouă formulă de guvernare. El a spus că UDMR nu are o problemă să încerce o majoritate cu Florin Cîţu.

12.30 – Consultări cu Uniunea Salvați România (USR). Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că propunerea PNL ca tot Florin Cîţu să fie premier este “o non-soluţie”, menţionând că PNL nu poate veni cu un premier care a picat în Parlament.

13.00 – Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Copreşedintele partidului George Simion a transmis că liderii AUR vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul “clar” că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice, pentru următoarele şase luni, un premier precum Călin Georgescu.

13.30 – Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

                                                                                                                    Adina Silav