Constantin: Prețul pâinii a scăzut cu 10%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu 300 mil. lei. UPDATE

Procentual, reducerea evaziunii fiscale din domeniu este calculată la 20%

paine

Update 12.21 Declarații Victor Ponta:

”Acest lucru îmi dă speranță că și alte măsuri deja adoptate, cum este reducerea CAS, vor avea după un an de zile aceleași succes. Sigur, dacă facem doar calculele ca la Cotroceni, nu o să mai aprobăm niciodată nimic. Alături de asta, a fost curajul de a lua decizia și urmează parteneriatul cu mediul de afaceri privat, care trebuie să facă la nivel macro ceea ce am reușit numai în domeniul panificației”.

Evaziunea fiscală în domeniul panificației s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, iar prețul pâinii a scăzut în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 cu 10,25%, după introducerea cotei TVA de 9%, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”După un de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvențe sau falimente în sectorul de morărit și panificație și datorită producției fiscalizate avem și o hrană mai sigură pentru populație”, a mai spus Constantin, într-o conferință de presă.

În intervalul menționat, producția de pâine a crescut cu 20%, de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.

Un studiu al organizației patronale Rompan arată că reducerea TVA, aplicată de la 1 septembrie 2013, a generat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fiscalizată a crescut cu 19%: de la 606.000 la 726.000 tone pentru făină și de la 862.000 la 1,026 milioane tone pentur pâine.

Cei care au cumpărat produse de panificaţie au făcut economii de 200 milioane lei pentru făină şi de 400 milioane pentru pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro, potrivit calculelor Rompan.

S.Z.

NICIUN COMENTARIU