2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 8:20
No menu items!

Constantin Niță: ”O orientare mai mare către Asia nu înseamnă să renunţăm la Europa”

spot_img

Liberalii anunţă că vor cere în Parlament demisia ministrului Constantin Niţă

Ministrul delegat pentru Energie Constantin Niță a afirmat, într-o postare pe blogul propriu, că România trebuie să-și îndrepte atenţia mult mai mult spre regiuni precum China, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kazahstan sau Turkmenistan, care au fost ignorate în ultimii 20 de ani, generând pierderea relaţiilor tradiționale economice şi comerciale.

”Sunt ţări cu pieţe pe care produsele româneşti pot intra mult mai uşor datorită raportului calitate-preţ care nu este la standarde atât de înalte precum în UE. Sunt ţări care cer şi au nevoie de produse româneşti. Mai mult, specialiştii români (în special din construcţii, conducte de gaze, poduri etc.) sunt doriţi în diverse proiecte. Bineînţeles că o orientare mai mare către Asia nu înseamnă să renunţăm la Europa şi restul ţărilor, dar aici există un potenţial mult mai mare pe care nu trebuie să-l ignorăm. Sunt pieţe insuficient exploatate în acest moment”, a declarat Niță.

Ministrul face această analiză în contextul turneului recent efectuat în Asia, alături de prim-ministrul Victor Ponta. Ca exemple, apare interesul Chinei pentru produsele alimentare româneşti și în general al statelor asiatice pentru produse IT, componente electrice şi electronice sau componente auto.

Niță spune că revine la o propunere mai veche a sa – de a crea centre de promovare a produselor româneşti în oraşe precum Beijing, Moscova, Astana, Baku sau Tașkent, prin colaborarea dintre instituțiile guvernamentale și Camerele de Comerţ şi Industrie.

Vlad Bârleanu

foto: newsbv.ro