1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 2:49
No menu items!

Constanţa: Foşti directori ai Muzeului de Istorie şi Direcţiei de Cultură, trimişi în judecată de DNA

spot_img

Muzeul-Constanta

Fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa Constantin Chera şi fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Virgil Lungu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzaţi că au prejudiciat Muzeul de Istorie cu aproape 4,5 milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, în noiembrie 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Constantin Chera a refuzat încheierea unui contract care viza supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa, direct cu beneficiarul acestor servicii.

În schimb, el a permis ca o altă persoană juridică, SC Deprom SRL, să se interpună şi să încheie contractul, iar Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a devenit prestator de servicii în beneficiul societăţii respective, primind, în cadrul acestor relaţii contractuale, sume inferioare celor de care ar fi beneficiat dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate. În acest mod, a cauzat muzeului un prejudiciu de 4.406.056,11 de lei.

La rândul său, Virgil Lungu, care la data respectivă era şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a înlesnit derularea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât pentru activitatea prestată în domeniul arheologiei, cât şi privind încasarea şi virarea timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie.

Astfel, Virgil Lungu a făcut recomandări scrise şi verbale persoanelor interesate de încheierea de contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică şi conservare primară cu SC Deprom SRL, a întocmit, a semnat şi a afişat o lungă perioadă de timp, în interiorul sediului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, pe uşa compartimentului care elibera avize, un înscris prin care comunica faptul că SC Deprom SRL efectuează lucrări de cercetare şi supraveghere arheologică.

Totodată, în perioada iunie 2010 – decembrie 2011, Virgil Lungu, în calitate de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică, în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, unitate la care era angajat în acelaşi timp. “În temeiul acestor acte s-a realizat un folos material în favoarea muzeului care presta activităţile de cercetare în baza unor contracte încheiate cu beneficiarii”, spun procurorii DNA.

Procurorii DNA Constanţa au decis trimiterea în judecată a lui Constantin Chera sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, în timp ce Virgil Lungu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese în formă continuată şi pentru infracţiunea prevăzută de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000 – fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea şi de a controla un agent economic privat, de a înlesni efectuarea unor activităţi comerciale, dacă faptă este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa.