10.8 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 23:57

Constanţa: Șoferii RATC au intrat în grevă UPDATE

spot_img

Constanţa: Șoferii RATC au intrat în grevă
foto: cugetliber.ro

UPDATE:

Șoferii au reluat activitatea în urma unor înţelegeri cu conducerea regiei.

Autobuzele au fost scoase pe trasee, după ce timp de şapte ore transportul în comun a fost paralizat în municipiul Constanţa.

La solicitarea protestatarilor, trei şefi de departamente au fost suspendaţi din funcţie pentru 30 de zile, a declarat directorul RATC, Ovidiu Tănase.

În următoarea perioadă, se vor face anchete interne pentru a se stabili dacă angajaţii respectivi au abuzat de funcţiile avute, conform acuzaţiilor aduse de grevişti.

Totodată, protestatarilor li s-a promis că RATC se va redresa din punct de vedere financiar şi li se vor acorda tichete de masă şi creşteri salariale.

 

Aproximativ 200 de şoferi ai Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) a municipiului Constanţa au declanşat o grevă spontană şi nu au mai plecat pe trasee, autobuzele rămânând parcate în curtea instituţiei.

Principala nemulţumire a șoferilor o reprezintă salariile mici pe care aceştia le primesc, de circa 1.100 de lei net pe lună, salarii nemajorate în ultimii ani.

Potrivit liderului de sindicat de la RATC, Timur Ibram, șoferii nu vor să renunţe la acţiunea de protest până când reprezentanţii regiei nu îi vor asigura că le vor majora salariile, sindicalistul precizând totodată că şi-a prezentat demisia din funcţie la solicitarea protestatarilor.

“Salariile sunt îngheţate de trei-patru ani şi nu s-au mai acordat nici tichete de masă sau alte prime. Situaţia financiară a regiei nu a mai permis asta”, a spus liderul de sindicat, precizând că există o datorie neachitată de peste 13 milioane de lei a Casei Judeţene de Pensii către RATC, “sumă care reprezintă contravaloarea abonamentelor gratuite acordate persoanelor deportate politic sau strămutate şi care trebuie suportată de respectiva instituţie”.

Timur Ibram a adăugat că Primăria Constanţa nu are datorii către RATC, administraţia locală achitând contravaloarea abonamentelor oferite gratuit pensionarilor.

Directorul RATC Constanţa, Ovidiu Tănase, afirmă că acţiunea de protest a şoferilor ar fi ilegală şi susţine că încercările de a purta un dialog cu protestatarii au fost zadarnice până în prezent.

A.V.