18.7 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 9:57
No menu items!

Consiliul UE şi-a dat acordul pentru liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni

spot_img

moldoveni-vize

Consiliul Uniunii Europene (UE) a aprobat, vineri, propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor de călători pentru cetăţenii din Republica Moldova, posesori ai unui pașaport biometric.

„Cetăţenii Republicii Moldova, care deţin paşapoarte biometrice, vor putea călători în Spaţiul Schengen fără viză, în urma amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001”, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

Însă, măsura de eliminare a vizelor pentru cetățenii moldoveni va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE, urmând astfel să intre în vigoare după 20 de zile.

“Ţinând cont de faptul că Regulamentul va fi publicat (în Jurnalul Oficial al UE – n.r.) în cursul lunii aprilie, liberalizarea vizelor ar urma să intre în vigoare la începutul lunii mai 2014″, se mai arată în comunicat.

Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, la 12 februarie, în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.

D.M.