26.1 C
București
marți, 16 august 2022 - 22:59
No menu items!

Consiliul Judeţean Ilfov cere finanțare prin PNRR pentru Măgurele Science Park

spot_img

Consiliul Judeţean (CJ) Ilfov a propus, marți,  Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării ca proiectul Măgurele Science Park (MSP) să fie finanţat în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, şi administratorul public al CJ Ilfov, Mihaela Toader, au prezentat, luni, proiectul la o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv, cu parlamentari, rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, cu rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, cu reprezentanţi ai mediului academic, cu directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Nicolae Mărginean, şi cu primarul oraşului Măgurele, Narcis Constantin.

Hubert Thuma a precizat că proiectul Măgurele Science Park reprezintă un pas important pe care îl face CJ Ilfov în direcţia transformării României într-un pol de cercetare-dezvoltare-inovare recunoscut internaţional.

Măgurele Science Park face parte din Laser Valley – Land of Lights, din jurul Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI – NP) din Măgurele.

„Cred că acest proiect poate fi foarte uşor de finanţat pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am încredere că domnul ministru Teleman va fi un susţinător al acestuia. De ce? Pentru că vom avea alocate resurse conform ponderii, după o pondere extrem de importantă. Sigur, sunt şi alte proiecte care stau în aşteptare, dar un astfel de proiect, din punctul meu de vedere, este un proiect care îmbină, pe de o parte, existenţa laserului de la Măgurele, care va da naştere la rezultate ale cercetării, şi, de asemenea, participarea autorităţilor locale, autorităţilor guvernamentale şi mediului privat, care va fi implicat practic în utilizarea rezultatelor cercetării în diferite domenii de activitate”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, este de părere că provocarea mare va fi resursa umană. „Sugestia mea ar fi ca, în paralel, dacă nu cumva aţi gândit deja, să existe un plan foarte serios de identificare şi atragere a celor care vor folosi infrastructura asta. Pentru că în reţeaua de institute, din evaluările de până acum, partea de infrastructură în multe locuri se apropie sau chiar o depăşeşte pe cea europeană. Sunt cercetători din diaspora românească şi care ar prefera să vină să lucreze acasă. Nu aici avem de completat, ci la cum ne susţinem şi cum ne încurajăm continuitatea în cercetare, continuitatea resurselor umane”, a spus Ciprian Teleman.

Proiectul Măgurele Science Park are 33 de parteneri din mediul de afaceri şi 26 de parteneri din mediul de cercetare, dintre care 4 universităţi şi 22 de institute naţionale de cercetare şi dezvoltare, în cadrul comunităţii naţionale şi internaţionale, formate din organisme suport şi fonduri de investiţii. Valoarea totală estimată a proiectului este de 38.246.195 de euro fără TVA şi are o durată de implementare de 48 de luni.

„Avem proiectul tehnic deja finalizat. Suntem în curs de finalizare pe tot ceea ce înseamnă obţinerea documentaţiilor de urbanism. Continuăm să lucrăm la dezvoltarea comunităţii Măgurele Science Park, o vom consolida înainte de finalizarea construcţiei efective, folosind resursele pe care le avem şi cu sprijinul partenerilor noştri, atât cele două universităţii (Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea din Bucureşti, n.r.), cât şi Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare, pentru Fizică şi Inginerie Nucleară şi cele 22 de institute de pe platformă. Sperăm ca în următoarele 2 sau 3 luni să demarăm deja procedura de achiziţie publică pentru execuţie şi operare”, a declarat Mihaela Toader, administrator public al Judeţului Ilfov.