2.3 C
București
luni, 8 martie 2021 - 2:43

Consiliul Europei denunţă încălcarea drepturilor omului la Ferguson

“Aceste fapte constituie o încălcare (…) a drepturilor omului, în primul rând a dreptului de întrunire şi a libertăţii de exprimare”

 Ferguson

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjoern Jagland, a denunţat joi utilizarea excesivă a forţei şi arestările unor jurnalişti, săptămâna trecută, în timpul protestelor din Ferguson, în Statele Unite, exprimându-şi preocuparea faţă de încălcarea drepturilor omului, informează AFP.

Statele Unite, care au primit statut de observator la Consiliul Europei, o instituţie paneuropeană în domeniul apărării libertăţilor fundamentale, “au acceptat să apere principiile şi valorile organizaţiei noastre”, a afirmat Thorbjoern Jagland într-un comunicat.

El s-a declarat “deosebit de preocupat de utilizarea excesivă a forţei de către poliţie şi de arestările unor manifestanţi paşnici, între care şi jurnalişti, care nu îşi fac decât meseria”.

“Aceste fapte constituie o încălcare (…) a drepturilor omului, în primul rând a dreptului de întrunire şi a libertăţii de exprimare”, a precizat el, adăugând că aceste drepturi constituie “fundamentul democraţiei”.

Presa americană a denunţat în urmă cu o săptămână climatul de război şi arestările în forţă ale unor jurnalişti în timpul revoltelor cu caracter rasial, care afectează oraşul din Missouri de peste zece zile, după ce un tânăr de culoare a fost împuşcat mortal de un poliţist alb.

C.A.