6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 9:27

Consiliul Europei cere Rusiei să înceteze presiunile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

spot_img

Comitetul de Miniştri al Consiliului şi-a exprimat profunda îngrijorare privind recentele cazuri de intimidare şi presiune asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria

consiliul_europei

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a somat Rusia să ofere, în termen de o lună, informaţii privind garantarea activităţii şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, relatează IPN, în pagina electronică.

În plus, Comitetul de Miniştri a cerut Rusiei să prezinte, pâna cel târziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de acţiuni sau un raport de conformare la sentinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor la educaţie în regiunea transnistreană.

De asemenea, Consiliul şi-a exprimat profunda îngrijorare în ceea ce priveşte recentele cazuri de intimidare şi presiune asupra şcolilor cu predare în limba română din regiune.

Pe 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni din regiunea separatistă transnistreană care studiază în şcoli cu predare în grafie latină şi a obligat-o să le achite, în termen de trei luni, câte 6.000 de euro celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată.

După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiile în acest caz. Instanţa a condamnat Federaţia rusă, deoarece a considerat că a contribuit la crearea regimului separatist din regiunea transnistreană, dar şi pentru că Moscova a susţinut Tiraspolul acordându-i sprijin militar, economic şi financiar.

CEDO a condamnat Rusia după opt ani de la depunerea dosarului. În 1994, autorităţile separatiste transnistrene le-au interzis instituţiilor de învăţământ din regiune să predea în grafia latină. Opt instituţii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni, iar numărul elevilor din aceste şcoli a scăzut de câteva ori în ultimii 20 de ani.

R.D.