Consiliul Concurenței va investiga sistemul bancar. Sunt vizate prețurile serviciilor, superioare celor din alte țări

Consiliul Concurenței a început o investigație sectorială asupra afacerilor din retail ale sectorului bancar, potrivit publicației Profit.ro Consiliul vrea să afle de ce serviciile bancare sunt mai scumpe decât în alte țări și se va uita la conturile curente, credite și carduri. “Ne uităm la comisioane – să vedem de ce e mai scump decât în alte țări”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului, într-o conferință organizată în parteneriat cu Consiliul Patronatelor Bancare.
“Nu credem că e prea concentrat sistemul bancar. Nu credem că explicația costurilor este din concentrare”, spune Chirițoiu, întrebat dacă fuziunile din ultima perioadă din sistemul bancar au impact asupra concurenței și dacă creșterea concentrării ar putea pune probleme.
Consiliul se uită la costurile conturilor curente, ale creditelor și cardurilor pentru sectorul retail, ce include populația, persoanele fizice autorizate și întreprinderile mici și mijlocii, au declarat oficialii Consiliului. Instituția va angaja și o casă de sondaj pentru a măsura percepția clienților, cu 1.000 de respondenți pe fiecare segment și o marjă de eroare acceptată de +/- 3%.
Investigația va fi finalizată în iunie 2018. Consiliul a publicat în 2013 concluziile unei anchete pe piața serviciilor de plăți prin carduri care a arătat că românii plăteau, la acel moment, cele mai mari comisioane interbancare din Europa, de 1-1,2%. Ulterior, în 2016, comisioanele au fost plafonate la 0,3% pentru cardurile de credit și la 0,2% la debit.

T.S.

NICIUN COMENTARIU