9.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 0:17

Consiliul Concurenței va folosi o platformă Big Data pentru a depista cartelurile din achizițiile publice

spot_img

Consiliul Concurenţei a anunțat demararea unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile pentru implementarea unui sistem informatic bazat pe o platformă de tip Big Data care va permite, printre altele, o identificare mai rapidă a cartelurilor, în special a celor din achiziţii publice.

”Ca rezultat al dezvoltării şi implementării acestui proiect, autoritatea de concurenţă își va îmbunătăți si eficientiza activitatea fiind în măsură sa analizeze într-un timp mai scurt volume mult mai mari de date”, potrivit unui comunicat publicat marți.

Valoarea proiectului este de 50,68 milioane de lei, din care: asistenţă financiară nerambursabilă solicitată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POC 2014-2020 în valoare de 31,03 milioane, cofinanţare proprie în valoare de 5,76 milioane şi cheltuieli neeligibile în valoare de 13,88 milioane.

Durata de implementare este de 30 luni, începând cu ianuarie 2018, când s=a semnat contractul de finanţare.

Proiectul este denumit ”Optimizarea interacțiunii cu mediul de afaceri si implementarea unor mecanisme avansate de analiza si schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare si analiza de tip Big Data in cadrul Consiliului Concurenţei” și se va derula în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care va asigura suport logistic şi know-how.

Obiectivul general al proiectului constă în integrarea şi valorificarea operaţională şi analitică a volumelor mari de date în vederea susţinerii activităţilor de investigaţii, dezvoltarea funcţiei de prevenţie, detectare şi luare de măsuri specifice activităţii Consiliului Concurenţei prin implementarea unui sistem informatic bazat pe o platformă de tip Big Data.

V.B.