23 C
București
joi, 7 iulie 2022 - 17:39
No menu items!

Consiliul Concurenței, doar uimit de creșterile „spectaculoase” ale prețurilor la benzină și motorină

spot_img

Consiliul Concurenței a constatat că prețurile carburanților la pompă sunt „spectaculoase”, dar nu a descoperit indicii că ar fi vorba despre înțelegeri de tip cartel între companiile care operează pe piața din România. 

„Creșterile (de preț la carburanți – n.r.) sunt, fără îndoială, substanțiale, sunt spectaculoase. O simt și eu ca persoană când merg la pompă și alimentez. Însă, de partea cealaltă, a biroului, nu am descoperit încă indicii cu privire la înțelegeri de tip cartel”, a declarat, joi, după ședința de Guvern, vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Concurenței, curbele de preț înregistrate în România „sunt paralele cu curbele de preț ale mediei din UE”.

„Știu că nu consolează. Avem putere de cumpărare mai mică. Însă, piața benzinei este cel puțin europeană, iar cea a diesel-ului e globală. Aici, noi nu avem instrumente de influențare a pieței”, a adăugat Pascu.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, joi, în ședința de Guvern, Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice „elementele de preț la carburanți”. „Să avem o decizie privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețurilor la carburanți”, a spus Ciucă. 

Despre Ordonanţa anti-speculă adoptată în Guvern, Pascu a precizat că le va permite autorităților să intervină şi să corecteze, în timp real, comportamente inadecvate ale comerciaţilor sau ale prestatorilor de bunuri şi servicii. În situaţii de criză, Guvernul poate să stabilească prin hotărâre produsele de risc, evidenţiate în funcţie de natura crizei şi a produsului. 

El a precizat că anterior deciziei din Guvern, a avut loc o întâlnire între Consiliul Concurenţei, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, cu mediul de afaceri, organizată de Guvernul României, unde au fost exprimate de către mediul de afaceri temerile cu privire la eventualele consecinţe nefaste pe care le poate avea acest act normativ şi o parte din observaţii au fost preluate în textul OUG. 

„Ca măsură de siguranţă suplimentară, Guvernul României a decis ca în hotărârea de guvern prin care se stabilesc produsele cu risc şi metodologia de cooperare şi colaborare între ANPC, Consiliul Concurenţei şi alte instituţii, să fie consultat şi mediul de afaceri şi asociaţiile de protecţia consumatorului”, a mai spus vicepreședintele Consiliului Concurenței. 

El a precizat că Ordonanţa prevede posibilitatea Guvernului României de a emite o hotărâre de guvern, în situaţii excepţionale, care sunt enumerate, mobilizare, stare de alertă, stare de urgenţă, de război, şi alte stări de criză, stabilite prin lege. În aceste situaţii limitative, de criză, Guvernul poate să stabilească prin hotărâre produsele de risc, evidenţiate în funcţie de natura crizei şi a produsului. Hotărârea de Guvern va fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de şase luni, care poate fi prelungită succesiv, pentru o perioadă de trei luni. 

Potrivit lui Pascu, în sfera Consiliului Concurenţei se află acele distorsiuni din piaţă care apar în domeniul bussines to bussines, care afectează întreprinderile, pe când ANPC se va ocupa de punerea în aplicare a actului normativ în ceea ce priveşte protecţia consumatorului final. 

„Sfera de protecţie gândită de noi este duală. Pe de o parte, urmărim o bună funcţionare a pieţelor, în sensul în care, în anumite perioade de criză, pentru anumite produse, dorim să împiedicăm crearea de stocuri nejustificate, generarea de cerere artificială pe piaţă, în scopul revânzării la preţuri mult mărite, nejustificat de mari, pe de o parte, şi, tot în sensul bunei protejării bunei funcţionări a pieţelor, ne-am gândit la împiedicarea limitării producţiei, tocmai în aceeaşi idee de a împiedica o cerere artificială”, a adăugat Dan Virgil Pascu. 

Un alt vector este protecţia consumatorului final, a mai precizat el, arătând că se referă la interdicţia de aplicare a unor preţuri nejustificat de mari, de condiţiile economice din astfel de perioade de criză, pentru o anumită categorie de produse sau servicii, specificate de Guvern. 

Oficialul Consiliului Concurenţei a menţionat că Ordonanţa permite Guvernului să adopte în situaţii limitative prevăzute de lege, de criză gravă, o hotărâre de Guvern în care să precizeze o serie de produse sau servicii de risc. Lista va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii care au competenţă în materie, în funcţie de criza care va veni. 

„Ordonanţa ne va permite să intervenim şi să corectăm, în timp real, comportamente inadecvate ale comerciaţilor sau ale prestatorilor de bunuri şi servicii”, a conchis vicepreședintele Consiliului Concurenței. 

Raluca Dan