4.8 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 9:27

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie asupra furnizorilor Poliției de Frontieră

Consiliul Concurenţei a anunțat miercuri declanşarea unei investigaţii privind o posibilă încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Japan Radio Co. Ltd. (Japonia), distribuitorul său exclusiv în România – S.C. Navtron S.R.L., distribuitorii autorizaţi (Polar DenizcilikVe Deniz Malzemeleri AS – Turcia, Alphatron Marine B.V – Olanda, Alhoutyam L.T.D. – Israel, Space Electronics – Grecia şi Nova Electronics – Grecia), precum şi de către Terma A/S (Danemarca).

Investigaţia, declanşată în urma unei plângeri, are ca obiect posibile înţelegeri anticoncurenţiale care s-au manifestat pe parcursul derulării procedurii de achiziţie publică, organizată de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, în vederea achiziţionării de servicii de mentenanţă preventivă, servicii de mentenanţă corectivă, precum şi de piese de schimb pentru sistemele de navigaţie, comunicaţii şi supraveghere din dotarea navei maritime de supraveghere, respectiv din dotarea a trei nave maritime de intervenţie.

Posibilele fapte anticoncurenţiale se referă la achiziţia a două echipamente esenţiale pentru desfăşurarea activităţii de supraveghere şi control a trecerii frontierei de stat: Voyage Data Recorder (VDR) model JCY 1850 şi Radar supraveghere Terma, Model Scanter 2001 (produs de Terma).

“În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul S.C. Navtron S.R.L. din România. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţia inopinată reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial”, potrivit unui comunicat al Consiliului.