10.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 23:40

Consiliul Concurenței: Clienții Astra se vor îndrepta spre alte 5 companii. Competiția se restrânge

spot_img

Clienții de RCA ai Astra Asigurări vor alege un asigurător care practică prețuri similare, în urma ieșirii acesteia de pe piață, astfel că vom asista la consolidarea prezenței pe piața de resort a primilor cinci concurenți și, deci, la accentuarea trăsăturilor oligopoliste ale segmentului RCA, potrivit Raportului investigației privind sectorul asigurărilor auto din România realizat de Consiliul Concurenței.

”În lipsa unor decizii din partea unor asigurători, de atragere puternică a portofoliului de clienți Astra, scenariul cel mai probabil este cel de-al doilea enunțat anterior. În acest scenariu, gradul de concentrare a segmentului RCA crește considerabil, în special în evaluarea prin intermediul ratelor de concentrare, accentuând trăsăturile oligopoliste deja prezente pe piața asigurărilor auto obligatorii RCA”, se menționează în raportul citat de Agerpres.

Realizatorii raportului se așteaptă ca ieșirea Astra de pe piața asigurărilor auto să conducă la creșterea gradului de concentrare.

”Așteptările sunt însă diferite în cazul CASCO față de cazul RCA, dată fiind și prezența diferită a societății pe cele două segmente principale ale sectorului asigurărilor auto. În cazul asigurărilor CASCO, unde Astra are o poziție relativ redusă, migrarea clienților societății către asigurători de mărime apropiată este cea mai dezirabilă din punct de vedere concurențial, această evoluție întărind poziția pe piață a unor jucători mai mici. În cazul asigurării obligatorii RCA, unde Astra are o poziție mult mai însemnată, ar fi de dorit ca asigurații societății să migreze către toți participanții ce rămân pe piață”, se mai arată în document.

Dat fiind, însă, că prețul pare să constituie principalul criteriu de selecție a asigurătorului de răspundere civilă, acest scenariu este puțin plauzibil, în opinia reprezentanților Consiliului Concurenței. Este de așteptat ca asigurații Astra să se îndrepte către societăți care practică prețuri similare cu această societate și, drept urmare, vom asista la consolidarea prezenței pe piață a primilor cinci concurenți și, deci, la accentuarea trăsăturilor oligopoliste ale segmentului RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în iunie 2015, să retragă autorizația de funcționare a companiei Astra Asigurări, după un an și jumătate în care societatea a funcționat sub administrarea specială a KPMG Advisory. Ulterior, supraveghetorul sectorului asigurărilor din România a invocat incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilitățile bănești ale Astra și a solicitat intrarea în procedură de faliment pentru acest asigurător. Acționarul majoritar al companiei a contestat hotărârea ASF la Curtea de Apel București, o hotărâre definitivă a instanței fiind așteptată la începutul anului 2016, se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

În plus, instituția reamintește că alte două companii autorizate să vândă RCA se confruntă cu probleme financiare.

”În septembrie 2014, ASF a aprobat planul de redresare financiară pentru o altă societate, respectiv Carpatica, evitându-se, astfel, intrarea în administrare specială a acestui asigurător. Măsurile propuse de Carpatica vizează restabilirea operativității operaționale a societății, atragerea de noi resurse financiare, dar și îmbunătățirea guvernanței corporative și a modului de administrare a riscului. În ianuarie 2016, ASF a decis aplicarea măsurilor de rezoluție în cazul Carpatica, pentru a evita posibile efecte negative asupra stabilității financiare a pieței asigurărilor”, se menționează în documentul citat.

În octombrie 2015, ASF a decis intrarea în procedură de redresare financiară pe bază de plan și pentru Euroins, în urma unui control privind activitatea și managementul societății, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societății.

”Procedura are ca scop restabilirea situației financiare a companiei în termen de un an”, menționează Consiliul Concurenței.

T.S.