27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:23
No menu items!

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 3 mil. lei pe piața materialelor de construcții

spot_img

Consiliul Concurenţei a amendat cu 3.056.314 lei (aproximativ 655.904 euro) companiile CRH Ciment (România) SA şi Comnord SA pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurenţă, potrivit unui comunicat al instituției.

”În cadrul analizei tranzacţiei prin care CRH Ciment (România) SA a devenit unic acţionar al CRH Comnord SA, Autoritatea de Concurenţă a constatat că o operaţiune anterioară (respectiv cea prin care CRH Ciment România SA şi Comnord SA au preluat împreună CRH Comnord SA) nu a fost notificată şi autorizată, conform normelor în domeniu”, se arată în documentul citat.

Legislaţia în domeniul concurenţei interzice punerea în aplicare a unei concentrări economice, înainte de notificare şi înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie a Consiliului Concurenţei.

CRH Ciment (România) SA şi Comnord SA au recunoscut încălcarea legii şi, ca urmare, au beneficiat de reduceri ale amenzilor, a mai anunțat Consiliul Concurenței.

CRH Ciment (România) SA face parte din grupul CRH, activ la nivel internaţional în sectorul fabricării şi comercializării cimentului, betonului şi al altor materiale de construcţii. CRH România deține fabrici de ciment la Medgidia și la Hoghiz, o stație de măcinare la Târgu-Jiu, precum și o rețea de terminale de ciment, cariere, balastiere, depozite de agregate și stații de betoane pe întreg teritoriul României. Aceste active au fost preluate de grupul irlandez în 2015, de la compania Lafarge, ca urmare a mega-fuziunii la nivel internațional dintre Holcim și Lafarge.

Compania Comnord SA are ca obiect principal de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”.

V.B.