19.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 23:32
No menu items!

Consiliul Concurenței anunță o nouă investigație în domeniul hipermarketurilor

spot_img

Amenzile ar putea ajunge la zeci de milioane de euro

Supermarket Shopper

Consiliul Concurenţei a anunțat declanşarea unei investigaţii privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de către retailerii Auchan România, Carrefour România, România Hypermarche (Cora), Kaufland România SCS şi Trident Trans Tex şi furnizorii acestora.

”Am finalizat recent o investigaţie de mare amploare în acest domeniu ale cărei rezultate le vom anunţa până la sfârşitul acestei luni. Avem, însă, avem indicii privind o posibilă fixare a preţurilor între alţi retaileri şi furnizorii lor. Înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o serioasă abatere de la principiul liberei concurenţe pe piaţă, având ca efect prejudicierea consumatorilor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În această investigaţie, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate și a ridicat documente. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial.

La începutul lunii octombrie, Consiliul Concurenţei anunţa că a finalizat investigaţiile de pe piaţa de retail începute în 2009, iar inspectorii recomandă sancţionarea companiilor investigate, Astfel, un număr de 26 de companii riscă să fie amendate.

La începutul lunii octombrie, preşedintele Consiliului Concurenţei anunţa că un număr de 26 de companii din sectorul de retail, printre care Metro, Selgros, Mega Image şi furnizorii lor, ar putea fi sancţionate de autoritatea de concurenţă pentru încălcarea legislaţiei din domeniu în cazul promoţiilor de genul ”primeşti de 10 ori diferenţa, dacă găseşti produsul în altă parte mai ieftin”.

Amenzile legale pot ajunge la 2-4% din cifra de afaceri, ceea ce, raportat la cifrele de afaceri ale acestor companii, ar putea ajunge la câteva zeci de milioane de euro.