10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 11:59
No menu items!

Consiliul Concurenței și Guvernul îl păsuiesc pe Gruia Stoica cu banii pentru CFR Marfă. Avea dreptate Traian Băsescu?

spot_img

gruia_stoica_48056700

Chiar dacă Grup Feroviar Român a depus avansul de 20 milioane de euro pentru preluarea a 51% din CFR Marfă, patronul GFR, Gruia Stoica, trage de timp cu plata celor aproximativ 170 milioane de euro pentru achiziția CFR Marfă, ajutate, se pare, și de Guvern și Consiliul Concurenței. Termenul de finalizare a procedurii de vânzare a operatorului național de transport feroviar de marfă este 15 octombrie, când GFR trebuie să plătească încă 170 de milioane de euro.

Surse oficiale ne-au declarat că reprezentanții GFR au făcut lobby pe lângă oficialii Ministerul Transporturilor pentru prelungirea termenului de finalizare a privatizării CFR Marfă, „până când Consiliul Concurenței va emite o decizie privind această tranzacție”.

Cei 20 milioane de euro au fost depuși în contul escrow, restul de 170 milioane de euro ar trebui plătiți în 10 zile. Hotărârea de prelungire a termenului de finalizare a privatizării CFR Marfă va fi adoptată săptămâna viitoare în ședința de Guvern. GFR a blocat deja 30 milioane de euro în vederea preluării CFR Marfă. După achitarea avansului de 20 milioane de euro trebuia format cât mai rapid un consiliu, din angajați ai MTI și GFR, care să supravegheze activitatea la CFR Marfă

surse din Ministerul Transporturilor

Potrivit acestora, oficialii GFR nu plătesc restul de aproximativ 170 milioane de euro înainte de a primi aprobarea de la Consiliul Concurenţei. Termenul  pe care îl are la dispoziţie Consiliul Concurenței pentru definitivarea analizei şi acordarea unei decizii finale, conform legii, este de cinci luni. Oficialii GFR nu au făcut rost de cei 170 milioane de euro, dar pot motiva amânarea achitării banilor cu pronunțarea Consiliului Concurenței”, ne-au explicat sursele citate.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că „este foarte bine că Gruia Stoica a plătit cele 20 de milioane de euro, dar acum trebuie să ne spună Consiliul Concurenței când trebuie să facem tranzacția finală”. Pentru că termenul pentru plata integrală a celor 220 de milioane de euro nu poate fi modificat decât de Guvern, Victor Ponta a precizat că asta se va întâmpla „în funcție de ce ne comunică Consiliul Concurenței”.

Traian Băsescu declara, duminică, la Pro TV, că, din informațiile sale, Gruia Stoica nu are banii necesari achitării integrale a pachetului majoritar de acțiuni de la CFR Marfă.

Andrei Tudor