2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 4:33
No menu items!

Consiliul Concurenţei a amendat cu 2,8 milioane de euro patru firme pentru trucarea unor licitaţii ale MapN

spot_img

CONSILIUL_CONCURENTEI

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Transcarpat Sportours International România, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms Elveţia şi Brugger & Thomet Elveţia cu o amendă totală de circa 2,8 milioane euro, pentru trucarea unor licitaţii organizate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei, declanşate din oficiu, privind practica concertată a companiilor de a truca licitaţiile pentru achiziţia produselor din gama ‘armament de infanterie’ şi ‘aparatură optică’ aferentă, în perioada 2005-2007.

Consiliul Concurenţei a constatat că S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. a fost împuternicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG şi Brugger & Thomet AG să le reprezinte la licitaţii şi a elaborat ofertele pentru fiecare companie.

În acest fel, au fost împărţite portofoliile de produse, astfel încât cele trei companii nu s-au mai concurat, deşi exista această posibilitate, precizează un comunicat al Consiliului Concurenţei.

“Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informaţii sensibile şi a elaborat ofertele în aşa fel încât să maximizeze şansele de câştig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atât prevederilor legislaţiei româneşti în domeniul concurenţei, cât şi prevederilor Tratatului de Funcţionare a Comunităţii Europene”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Astfel, Transcarpat Sportours International din România a fost sancţionată cu 142.167 lei (32.020 euro), J.P. Sauer & Sohn GmbH din Germania cu 7.063.650 lei (1.590.912 euro), San Swiss Arms AG din Elveţia cu 2.860.900 lei (644.347 euro) şi Brugger & Thomet AG din Elveţia cu 2.420.300 lei (545.113 euro).

Conform legislaţiei în domeniul concurenţei, practicile concertate reprezintă toate acele forme de coordonare care, fără să ajungă la stadiul în care să poată fi numite înţelegeri, reprezintă tot o formă de cooperare între companii care limitează sau elimină concurenţa.

A.V.