19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:20
No menu items!

Congresul SUA a votat proiecte legislative pentru ajutorarea Kievului şi sancţionarea Moscovei

spot_img

congresul american

Congresul american a votat joi texte care permit Statelor Unite să garanteze un împrumut în valoare de un miliard de dolari acordat Ucrainei şi să sancţioneze oficiali ucraineni și ruși implicați în anexarea Crimeii de către Moscova, transmite Reuters.

Senatorii au votat cu o cvasi-unanimitate în favoarea propunerii de lege.

Textul îl autorizează pe preşedintele american Barack Obama să impună, la discreţia sa, sancţiuni precum îngheţarea activelor sau interdicţia sa a obţine vize împotriva unor cetăţeni ruşi şi ucraineni, responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului sau de corupţie în Ucraina, precum şi împotriva celor care subminează suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei.

Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, democratul Robert Menendez, s-a referit la criza ruso-ucraineană ca fiind „un moment periculos al istoriei, cu consecințe mondiale”.

Din partea sa, Camera Reprezentanţilor a adoptat joi, cu 399 de voturi pentru şi 19 împotrivă, un text similar care prevede sancţiuni. Camera a votat deja, în urmă cu două săptămâni, ajutorul economic.

„Noi i-am dat preşedintelui instrumente suplimentare pentru a-l pedepsi pe (preşedintele rus) Vladimir Putin, pe aliaţii săi şi pe instituţiile care îi susţin”, a declarat preşedintele Camerei, John Boehner.

De asemenea, pentru Ucraina şi alte state din Europa centrală şi de Est, în 2015, vor fi deblocate ajutoare în valoare de 50 de milioane de dolari pentru susţinerea democraţiei, a Guvernului şi societăţii civile, precum şi 100 de milioande de dolari acordate pe termen de trei ani, pentru cooperare în materie de securitate.

Camera Reprezentanților și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația creată după anexarea Crimeii de către Rusia și a făcut cunoscut că în următoarele săptămâni va lua în discuție noi sancțiuni împotriva Moscovei.

C.A.