16.5 C
București
joi, 23 mai 2024 - 0:49
No menu items!

Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

spot_img

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite ale Americii a votat pachetul de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Cu o susţinere covârşitoare, Camera Reprezentanţilor a aprobat pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari, o demonstraţie puternică a sprijinului american. Unii parlamentari au aplaudat, fluturând steaguri albastre şi galbene ale Ucrainei.

Aproape 14 miliarde de dolari incluse în pachet ar ajuta Ucraina să cumpere sisteme avansate de armament şi alte echipamente de apărare.

Parchetul de ajutor pentru Ucraina vine ca o gură de oxigen pentru forţele Kievului, aflate într-o situaţie dificilă pe frontul din estul ţării, acolo unde militarii ruşi au reuşit, în ultima perioadă, să câştige mult teren.

În susţinerea acestui pachet de ajutor a venit chiar directorul CIA (n.r. Central Intelligence Agency), William Burns, care a avertizat că, fără acest ajutor din partea SUA, Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la finalul acestui an.

Este de așteptat ca Senatul SUA să aprobe și el pachetul de ajutor în zilele următoare, urmând să fie, apoi, promulgat de președintele Joe Biden.

Conform oficialilor americani, o parte din ajutoare vor ajunge pe frontul din Ucraina în cel mult o săptămână.

Zelenski: Va împiedica extinderea războiului

După ce pachetul de ajutor pentru Ucraina a fost votat de Camera Reprezentanţilor, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un mesaj de mulţumire pe platforma X.

„Sunt recunoscător Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, ambelor partide, și personal președintelui Mike Johnson pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun.

Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor. Legea vitală de ajutorare a Statelor Unite adoptată astăzi de către Camera Reprezentanților va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele noastre națiuni să devină mai puternice.

Pacea și securitatea echitabile pot fi obținute doar prin forță.

Sperăm că proiectele de lege vor fi susținute în Senat și trimise pe biroul președintelui Biden. Vă mulțumim, America!”, a scris Volodimir Zelenski în postarea de pe platforma X.

                                                                                                          Adina Bucur