14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:17
No menu items!

Congresul american denunţă programele NSA dezvăluite de Snowden

spot_img

Congresul american denunţă programele NSA dezvăluite de Snowden

Congresmeni americani au denunţat, miercuri, programele de supraveghere create de Agenţia de informaţii NSA, subliind că acestea încalcă grav viaţa privată a americanilor şi ameninţând că nu vor permite prelungirea acestora, relatează AFP.

Aleşi din ambele tabere din cadrul Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor i-au criticat aspru miercuri pe unii reprezentanţi ai serviciilor de informaţii şi Departamentului Justiţiei, apreciind că de metadate (numere apelate, durata apelului) ale comunicaţiilor efectuate de milioane de americani depăşeşte ceea ce autorizează Constituţia şi ceea ce permite legea.

”Cred că acest program a derapat de la pista legalităţii”, a denunţat reprezentanta democrată Zoe Lofgren.

Pottivit congresmenilor, legea adoptată în 1978 în urma scandalului Watergate avea ca scop autorizarea supravegherii comunicaţiilor doar în cazul în care există o suspiciune ce are în vedere o persoană susceptibilă să se livreze unor activităţi teroriste.

Însă, colectând toate datele posibile pentru a identifica ceea ce este de interes, NSA merge prea departe, iar Curtea secretă, FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court),  responsabilă cu validarea cadrului programelor NSA nu poate exercita un control efectiv asupra activităţilor de supraveghere ale agenţiei. Această Curte, obligă operatori de telefonie să predea aceste date către NSA.

Acest lucru este de neconceput, este scandalos şi este necesar să înceteze imediat. Îmi pare că avem o foarte gravă încălcare a legii”, a precizat John Conyers, unul dintre cei mai însemnați congresmani democrați din cadrul Comisiei, subliiind totodată că se impune ca cele mai importante hotărârile ale FISC să fie declasificate. În opinia sa, unica justificare a serviciilor de informaţii pentru deţinerea acestor milioane de date este că ele ”pot fi utile” în viitor.

C.I.