4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 17:59
No menu items!

Congresul american a ridicat plafonul datoriei Statelor Unite. Obama a semnat textul care încheie criza bugetară

spot_img

 

Congresul american a ridicat plafonul miercuri datoriei Statelor Unite până la 7 februarie după ce Camera Reprezentanților a adoptat un text (semnat de  preşedintele Barack Obama) ce evită riscul unui default implicit asupra datoriei publice și redeschide agențiile federale închise de la 1 octombrie, informează Reuters și AFP.

Preşedintele american, Barack Obama, a promulgat, joi dimineaţa, legea ce ridică plafonul datoriei şi îndepărtează riscul unei incapacităţi de plată, punând capăt celor două săptămâni de bătălie politică şi incertitudinii pieţelor, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.

Totodată, Obama le-a cerut, miercuri seara, tuturor angajaţilor federali care au intrat în concediu fără plată din cauza blocajului bugetar să se întoarcă la muncă joi, după ce Congresul a votat o lege temporară privind finanaţele, relatează AFP.

Votul din Cameră a intervenit la câteva ore după ce Senatul a aprobat proiectul de lege cu o majoritate covârșitoare. Aleșii Camerei au votat cu 285 de voturi contra 144 în favoarea textului adoptat cu puțin timp înainte de Senat și care va redeschide de asemenea întregul guvern federal.

Grupul democrat din Cameră a susținut în unanimitate măsura cu sprijinul unui număr de aleși republicani. Cu toate acestea, aproape două treimi din republicani au votat împotriva textului, subliniind disensiunile profunde din interiorul partidului președintelui Camerei John Boehner.

Congresul a acordat votul final miercuri noapte, la doar câteva ore până la termenul limită stabilit de Trezoreria SUA pentru a ridica limita legală cu privire la datoria public.

Compromisul prevede ridicarea plafonului datoriei până la 7 februarie, redeschiderea totală până pe 15 ianuarie a agențiilor federale și convocarea unei comisii pentru a negocia un buget pentru restul anului 2014.

C.A.