Congresmenă din SUA: În România, sunt încălcate drepturile omului sub pretextul luptei anticorupție

Co-președintele grupului de prietenie cu România din Congresul SUA, Loretta Sanchez, candidat pentru poziţia de senator de California, şi-a exprimat îngrijorarea față de „încălcările drepturilor omului, sub pretextul combaterii corupţiei, violarea drepturilor procesuale pe timpul anchetelor penale şi ameninţările la independenţa justiţiei din România”.

Congresmena a trimis o scrisoarea către Romanian Community Coalition pe data de 4 iunie 2016. „Ca partener strategic al Statelor Unite, trebuie să sprijinim şi să promovăm aspiraţiile poporului roman de a realiza beneficiile democraţiei, ale respectării drepturilor omului, drepturilor procesuale şi independenţei justiţiei”, a spus Loretta Sanchez în scrisoare.

Pe 1 aprilie 2015, Loretta Sanchez vizita România, împreuna cu o delegație americană, ocazie cu care a oferit și un interviu pentru Digi24. În cadrul interviului a spus că e interesată de soarta României şi a românilor. „Cunosc multe familii care au rude în România şi care sunt îngrijorate de cei dragi din punct de vedere economic, sunt îngrijorate de cei dragi când oamenii sunt luaţi de pe stradă şi duşi după gratii. Sunt îngrijoraţi când văd ce se întâmplă în zona Marii Negre, de agresivitatea pe care o vedem venind din partea Rusiei, şi ei mă întreabă în fiecare zi dacă vom proteja România”.

Congresmena Sanchez şi-a exprimat îngrijorarea şi cu privire la ameninţările lui Vladimir Puţin la adresa României, ca urmare a amplasării scutului antiracheta de la Deveselu, însă aceasta a asigurat romanii-americani şi familiile lor din România că Statele Unite vor fi alături de România în faţă oricărei ameninţări. „Ca membru senior în Comisia de Apărare din Congres, specializată în chestiuni ce ţin de scutul antiracheta, am fost direct implicată în construcţia bazei de la Deveselu. Ameninţările lui Puţin la adresa României sunt complet fără justificare, deoarece scutul antiracheta este un sistem pur defensiv şi nu are capacităţi ofensive”, a spus aceasta.

Sanchez a fost recunoscătoare pentru sprijinul pe care-l primeşte din partea comunităţii româno-americane din California cu ocazia alegerilor primare din data de 7 iunie. „Mă angajez, ca viitorul vostru senator de California, că voi lupta să apăr România împotriva agresiunii Rusiei şi voi continua să lupt pentru drepturile omului, drepturile procesuale şi independentă justitei în lume şi, în special, în România”, a spus aceasta în concluzia scrisorii.

Loretta Sanchez, prieten al României

Loretta Sanchez s-a remarcat în timp ca un prieten apropiat al României, ocupând poziţia de co-presedinte al Grupului de prietenie cu România din Congres (Congressional Romanian Caucus). Prin poziţiile cheie pe care le are în diverse comisii şi subcomisii din Congres, Loretta Sanchez s-a implicat direct în dezvoltarea bazelor de la Deveselu şi Kogălniceanu.

Sanchez s-a arătat preocupată şi de aspectele ce ţin de democraţie, stat de drept şi drepturile omului în România. De exemplu, pe data de 25 iulie 2012, congresmenii Loretta Sanchez (D-CA) împreună cu Mike Turner (R-OH), co-presedintii grupului de prietenie cu România din Congres, au reacţionat public la criza constituţională din România generată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU