Confruntări între poliţie şi manifestanţi, în faţa Parlamentului ucrainean

Protestatarii au aruncat cu pavele şi petarde spre sediul Parlamentului, lovind mai mulţi poliţişti

ucraina

Confruntări între poliţie şi manifestanţi de dreapta, care cereau deputaţilor să le confere veteranilor naţionalişti statutul oficial de combatanţi pentru independenţă, au izbucnit marţi în faţa Parlamentului ucrainean, potrivit AFP.

Protestatarii au aruncat cu pavele şi petarde spre sediul Parlamentului, lovind mai mulţi poliţişti.

Aproximativ 50 de manifestanţi au fost arestaţi, potrivit unui consilier al ministrului de interne, Anton Gheraşcenko, care a menţionat de asemenea că 15 poliţişti au fost răniţi.

Ucraina a renunţat simbolic marţi la ceremoniile dedicate armatei sale care aveau loc în aceeaşi zi ca în Rusia şi a fixat o nouă dată care coincide cu înfiinţarea armatei sale naţionaliste, considerată nazistă de Moscova.

Conform unui decret prezidenţial publicat marţi, sărbătoarea “Apărătorul Ucrainei” va avea loc de acum la 14 octombrie, data la care a fost înfiinţată în 1942 Armata Insurecţională Ucraineană (UPA), care a luptat pentru independenţa ţării, la acea vreme parte a URSS.

Potrivit unor istorici, această armată a colaborat cu Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a masacrat polonezi şi evrei. Autorităţile ruse îi califică pe combatanţii UPA drept nazişti.

Decizia intervine în contextul în care Kievul luptă împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova în est, un conflict soldat cu 3.600 de morţi în şase luni.

 D.M.

NICIUN COMENTARIU