14 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 1:59

Confruntări intense în Ucraina, în pofida negocierilor de la Minsk. Autorități ucrainene: “Inamicul a mobilizat tot ce are”

Potrivit serviciului de presă al regimentului special Azov din cadrul poliţiei ucrainene, confruntările au loc în apropiere de Şirokine şi Sahanka, la nord-est de Mariupol

militari_rusi_ucrainaConfruntări intense se desfăşoară joi în apropierea oraşului ucrainean Mariupol, din regiunea Doneţk, în pofida negocierilor de la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean, relatează Interfax Ucraina în pagina electronică.

Potrivit serviciului de presă al regimentului special Azov din cadrul poliţiei ucrainene, confruntările au loc în apropiere de Şirokine şi Sahanka, la nord-est de Mariupol.

Situaţia devine tot mai tensionată. Inamicul a încercat să lanseze un contraatac cu sprijinul artileriei şi tancurilor. A mobilizat tot ce are, inclusiv tancuri, arme cu autopropulsare, mortiere şi artilerie cu rachete. Infanteria inamicului a fost distrusă în timp ce se apropia de Şirokine. Atacul a fost respins. Inamicul a suferit pierderi uriaşe, a precizat serviciul de presă pe contul său de pe reţeaua de socializare VKontakte. Militanţii continuă focurile de artilerie la Şirokine, potrivit aceleiaşi surse.

Serviciul de presă al regimentului Azov a adăugat că rebelii au încercat de asemenea să tragă focuri de artilerie la periferia oraşului Mariupol. “Datorită faptului că am reuşit să împingem linia frontului, obuzele inamicului nu au atins oraşul”, precizează sursa citată.

Dmitro Cealîi, ofiţer de presă al Sectorului M (numele de cod al armatei ucrainene pentru Mariupol şi suburbiile sale), a confirmat informaţiile privind încercarea rebelilor de a bombarda oraşul. Zona “Mariupol a fost bombardată de două ori în această dimineaţă, la ora 6.15 şi la 6.20, prima dată cu (lansatoare de rachete multiple) Grad, la 1,5 kilometri est de Mariupol, şi a doua oară cu artilerie convenţională, în aceeaşi zonă. Primele informaţii arată că nu s-au înregistrat victime“, a precizat Cealîi.

Aceste confruntări s-au desfăşurat în pofida negocierilor purtate la Minsk, pe parcursul întregii nopţi, de preşedintele rus, Vladimir Putin, cel ucrainean, Petro Poroşenko, cel francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, în vederea soluţionării conflictului ucrainean.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat cu puţin timp în urmă că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie.

R.D.