11.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 4:31

Conflict pe licențele de pescuit: Franța amenință că taie furnizarea de energie pentru UK

spot_img

Franța ar putea opri alimentarea cu energie a Marii Britanii și a insuleJersey, din cauză că Regatul Unit nu a furnizat suficiente licențe pescarilor francezi, a declarat ministrul francez al afacerilor europene, Clément Beaune, potrivit ThGuardian.

Beaune, care este un apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron, a spus că acțiunea va fi decisă în câteva zile și că discuții pe acest subiect au deja loc.

Premierul Franței, Jean Castex, a spus în Parlamentul Franței că UE trebuie să fie mai fermă cu Marea Britanie.

„Comisia Europeană acționeazădar trebuie să facă mai mult”, a spus el.

Franța a cerut în mod constant UE să ia o poziție mai puternică împotriva Regatului Unit față la îngrijorările sale că guvernul lui Boris Johnson își încalcă obligațiile privind accesul la pescuit în apele Canalului Mânecii.

Săptămâna trecută, o treime din bărcile franceze care au cerul permis de pescuit în apele insulei Jersey au fost respinse de guvernul local.

Săptămâna precedentă, guvernul britanic a oferit permispentru doar 12 din cele 47 de nave franceze carau făcut solicitarsă pescuiască în apele sale.

Autoritățile din Marea Britanie și Jersey au declarat că navele care au fost refuzate nu au furnizat dovezi că ar opera în apele relevante.

Beaune a spus că Franța „nu va tolera acest lucru”.

Ajunge, avem un acord negociat de Franța, de Michel Barnier, care ar trebui aplicat 100%. Nu este.

În următoarele câteva zile – și am vorbit ieri cu omologii mei europeni pe acest subiect – vom lua măsuri la nivel european sau național pentru a pune presiuni asupra Regatului Unit”, a adăugat el.

„Ne apărăm interesele. O facem frumos și diplomatic, dar atunci când acest lucru nu funcționează, luăm măsuri.

Insulele Canalului, Marea Britanie, depind de noi pentru aprovizionarea cu energie. Ei cred că pot trăi și pe cont propriu și pot vorbi de rău Europa în același timp, dar nu reușesc și atunci recurg la această strategie”, a adăugat el.

Marea Britanie este un importator net de energie dla centralele nucleare franceze.

Parisul a sugerat anterior că ar putea întrerupe alimentarea cu energipentru insula Jersey, a cărei energie o furnizează prin cabluri submarine în baza unui contract comercial între compania franceză EDF și Jersey Electricity Company.