1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:16
No menu items!

Conflict între Primărie și DSP București, după ce au fost depistați 75 de bolnavi de COVID-19 la un centru de asistență

spot_img

47 de beneficiari și 28 de angajați ai unui centru pentru persoane dependente din București au fost depistați pozitivi la testarea COVID-19, a anunțat, luni, Direcția de Sănătate Publică, alături de sancțiuni în valoare de 20.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție. Testele au fost făcute însă de Directia Generală de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, care a anunțat că face plângere penală împotriva DSP București pentru neglijență, dar și pentru că a refuzat să facă 479 de teste tuturor beneficiarilor și angajaților. Bolnavii au fost împărțiți între cinci spitale.

Potrivit Știrilor PRO TV, focarul a fost depistat la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență Persoane Dependente din Berceni.

DSP București precizează, într-un comunicat de presă, de luni, că a efectuat un control duminică, în urma aparitiei cazurilor confirmate de SARS-CoV-2 pozitiv în centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoane dependente.

În urma controlului, au fost identificate 75 de persoane (atat din randul personalului angajat al centrului si cat si din randul beneficiarilor) confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2. De asemenea, s-a constatat că personalul centrului nu a luat toate măsurile pentru prevenirea apariției sau răspândirii de virusului (neefectuarea dezinfectiei terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spatii special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice).

DSP a recomandat:

  • Respectarea, in continuare, a masurii de limitare a internarilor precum si interzicerea vizitelor apartinatorilor
  • Supravegherea zilnica, clinica si epidemiologica, atat a beneficiarilor din camin cat si a personalului, cu monitorizarea temperaturii si a simptomtologiei, cu anuntarea telefonica imediata la DSPMB, cu repetarea exsudatelor nazale si faringiene la aparitia simptomelor.
  • Cohortarea, dupa testare, a suspectilor in saloane/dormitoare si izolarea lor, pana la aflarea rezultatului, cand se va actiona conform metodologiei.
  • Intensificarea masurilor de curatenie si dezinfectie precum si efectuarea curateniei terminale/dezinfectiei terminale, inclusiv prin nebulizare, atat in saloane/dormitoare cat si in spatiile comune.
  • Reinstruirea personalului cu privire la obligativitatea purtarii echipamentului de protectie
  • Actualizarea procedurilor specifice, in conformitate cu metodologia supravegherii infectiei cu COVID-19

În ciuda comunicatului care anunță sancțiuni pentru neglijența personalului, Primăria Capitalei a afirmat, luni, că a așteptat timp de 3 zile ca DSP să testeze angajații și beneficiarii Centrul Rezidential și că, pentru a urgenta procedura si pentru a suplini lipsa de reactie a DSP, a efectuat testarea prin resurse interne desi, potrivit legislatiei in vigoare, personalul centrelor rezidentiale trebuie testat de catre DSP, de două ori pe luna, iar beneficiarii trebuiau testati la aparitia primului caz sau a simptomelor.

„Testarea celor 479 de persoane (personal si beneficiari) s-a efectuat vineri si sambata, dupa ce un beneficiar al centrului a fost internat in spital pentru o afectiune acuta, moment in care a fost depistat pozitiv la infectarea cu noul coronavirus. Angajatii DGASMB au fost testati ultima oara in data de 9 mai, dupa finalizarea perioadei de autoizolare la locul de munca, rezultatele fiind negative pentru tot personalul”, explică în comunicat Primăria, susținând că personalul a luat toate măsurile de prevenire a focarului.