Conflict deschis între România și Ungaria

Conflict deschis între România și Ungaria. Oficialii celor două state europene au declanșat un schimb dur de replici pe tema crizei imigranților, respectiv a intenției Ungariei de a construi un gard de protecție la frontiera cu România, după modelul celui de la vecinii sârbi.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a condamnat ferm, miercuri dimineaţă, afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta, potrivit cărora unii decidenţi politici ungari nu sunt „cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia”, relatează MTI.

Victor Ponta a spus că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

Replica ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, nu s-a lăsat așteptată.

Ieri, Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale … au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română

Peter Szijjarto

Ponta a reacţionat pe Facebook, marţi seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-40.

Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari – dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!”, scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care Guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor. Ca mulţi alţi lideri politici europeni am datoria să atrag atenţia şi să sancţionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceştia sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene; şi în atitudinile antisemite, şi în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor de toate tipurile, şi acum în timpul crizei refugiaţilor!

Victor Ponta

Premierul consideră că „sârma ghimpată, legile agresive, închisorile și brutalitatea cu siguranţă nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!”.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU