1.8 C
București
duminică, 4 decembrie 2022 - 3:03
No menu items!

Conferință fără precedent în domeniul disparițiilor și catastrofelor, transmisă live de Sursa Zilei. VIDEO EXCLUSIV

spot_img

Sursa Zilei organizează transmisiuni maraton,  pentru două zile, cu geneticieni, antropologi, criminaliști, polițiști și magistrați din structuri de elită ale Ministerului Public (DIICOT și Parchetul Tribunalului București), dar și profesori ai Institutului Național al Magistraturii și Universității Nicolae Titulescu, pentru a reda în timp real întrebările și soluțiile specialiștilor și practicienilor din instituțiile care au în competență investigarea catastrofelor și disparițiilor de persoane. 

Peste 8.000 de alerte privind dispariția unor persoane au fost înregistrate în 2018 de autoritățile române, însă cel mai nou studiu al Poliției Române pe acest subiect datează din 2014. Analiza concluzionează că 90% dintre dispariții au la bază plecări voluntare ale unor copii cu vârste între 14 și 18 ani (76,4%), majoritatea fete (66,4%) care ”părăsesc mediul familial pentru a încerca să se descurce singure într-un alt mediu oferit de o relație de concubinaj”.

Deasemenea, Institului Național de Medicină Legală se bazează pe infrastructura de dezastre cu care a fost inaugurat, în 1989, directorul Cristian Curcă atrăgând atenția asupra necesității actualizării tehnologiilor cu care instituția operează.

VIDEO EXCLUSIV – Specialiști catastrofe

Comunitatea științifică atrage atenția că fenomenul persoanelor dispărute ar trebui să fie tratat la un alt nivel. 

”Scopul final al acțiunii este reducerea numărului persoanelor dispărute pe termen lung, scăderea criminalității legate de persoanele dispărute și asigurarea unui sprijin real pentru familiile persoanelor dispărute prin scăderea stresului legat de căutarea îndelungată și instituirea de proceduri privind intervenția și terapia dar și protectia reală a persoanelor vulnerabile, în special a celor cu dizabilități psihosociale sau mentale”, afirmă dr. Simona Ionescu, medic legist antrolopolog, unul dintre organizatorii workshopului interdisciplinar la care participă specialiști din Italia, Portugalia și Scoția.

Prin urmare, vârfurile comunității științifice, dar și polițiști și magistrați, dezbat, joi și vineri, LIVE, pe site-ul Sursa Zilei, pe Facebook/Sursa Zilei și pe canalul de Youtube al Sursa Zilei, soluțiile de îmbunătățire a răspunului pe care statul îl dă în cazul disparițiilor. 

Organizatorii acestui eveniment propun asumarea unei viziuni privind necesitatea armonizării practicilor legate de problematica persoanelor dispărute la nivel național cu cele de la recunoscute la nivel UE și internațional și afirmarea unei misiuni reale,  motivata de dorința de ridicare a standardelor profesionale.

Identificarea persoanelor dispărute