6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 20:29
No menu items!

Conducerea PNL a aprobat lista de miniștri a Guvernului Ciucă. Cu ce argumente merg liberalii în Parlament

spot_img

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a anunțat vineri, după ședința Biroului Executiv (BEx) al PNL, că s-a votat ca, din lista guvernului pe care o va prezenta în Parlament, să facă parte Alina Gorghiu (Justiție), Florin Roman (Economie), Cătălin Predoiu (Apărare), Mircea Fechet (Agricultură), Robert Sighiartău (Cercetare și Inovare). La conferința de presă susținută la Palatul Parlamentului, Nicolae Ciucă a fost însoțit de președintele PNL, Florin Cîțu, care a precizat că “acest guvern va trece”. Ciucă a fost ceva mai rezervat, dar a susținut argumentele pentru care nu-și va depune mandatul și va merge în fața Parlamentului, deși atât USR, cât și PSD au anunțat că nu vor vota un guvern minoritar. 

Acest guvern va trece, veți vedea. E un guvern care poate să guverneze România, are soluții pentru perioada următoare. Social-democrații au spus că nu s-a luat o decizie, ci urmează să se ia o decizie în perioada următoare“, a spus Florin Cîțu. 

“Nu am să îmi depun mandatul. Așa cum arată cifrele, guvernul nu are șanse să treacă. A fost destul de multă inflexibilitate în negociere, am constatat că nu vom ajunge la o majoritate. Ținând cont de situația în care ne găsim, am hotărât să merg cu programul de guvernare și cabinetul în Parlament pentru că mai este timp până miercuri, e timp de reflecție pentru fiecare parlamentar”, a precizat Nicolae Ciucă.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Nicolae Ciucă a adăugat că “PSD a dorit sa intre la guvernare.”. Întrebat de ce nu s-a întâmplat, el a răspuns: “Nu era doar decizia mea. Acesta a fost mandatul (primit de la PNL – n.r.) (…)Am negociat pe marginea mandatului. Aici nu tine de mine ca persoană, sau de cineva anume, sunt decizii politice care trebuie asumate la nivelul conducerii partidului”, a adăugat Ciucă.

Nicolae Ciucă: “Mă întrebați pe mine de ce nu am avut un mandat flexibil?”

Întrebat de jurnaliști de ce nu a avut un mandat flexibil pentru a negocia cu social-democrații un guvern cu o largă majoritate în Parlament, Nicolae Ciucă a răspuns retoric: “Mă întrebați pe mine de ce nu am avut un mandat mai flexibil?“. Explicațiile au fost oferite stângaci, de Florin Cîțu. 

“Dumneavoastră scoateți tot felul de discuții cu președintele Klaus Iohannis. Noi v-am prezentat argumentele pentru care mergem mai departe. PNL a arătat responsabilitate, Sunt sigur că vom discuta și cu celelalte partide. (…) Ne-am intors de vreo 3 ori în partid, la consultari despre mandat, de fiecare dată mandatul a fost același. Sunt decizii pe care le iau forurile statutare ale PNL. Am avut discuții cu membrii Parlamentului, discuții pe care le vom avea și în perioada următoare. Strategia este să discutăm cu fiecare parlamentar în parte pentru a obține voturile necesare“, a spus Florin Cîțu.

Deciziile Biroului Executiv al PNL vor fi discutate și votate, sâmbătă, în Biroul Politic Național al partidului, după cum a explicat Cîțu. Potrivit acestuia, lista de miniștri a fost aprobată în BEx cu o abținere, iar programul de guvernare a fost votat în unanimitate.

Raluca Dan