22.5 C
București
marți, 11 mai 2021 - 17:22

Conducerea ANRP a demisionat. Ponta: Avem o problemă gravă. ANRP, executată silit

Președintele și vicepreședinții Autorității invocă amenzile date de instanțe pentru neplata la termen a titlurilor de despăgubire

George Baesu_SZ 3

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, și cei doi vicepreședinți ai instituției i-au înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclamă că instituţia este obligată la amenzi de zeci de mii de euro pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire. Memoriul a fost însoţit de demisiile celor trei.

ANRP, executată silit cu 53 de milioane de lei pentru onorariile executorilor judecătorești

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a precizat pentru Sursa Zilei că, în perioada 2012-2014, „ca urmare a executării silite a ANRP, din conturile instituției a fost trasă, cu titlu de onorarii pentru executorii judecătorești, suma de 53 milioane lei (în afara sumelor trase în numele titularilor de dosare de despăgubire)”.

Birourile executorilor judecătorești care au obținut onorariile cele mai mari în urma executării silite a ANRP:

BEJA Raportoru Georgeta –  7,6 milioane lei;

BEJA Duica Claudiu și Duica Alexandra Claudia – 6,8 milioane lei;

BEJA Dobra Coșoreanu și asociații – 6,6 milioane lei;

BEJA Dorina Gonț, Lucian Gonț și Marian Panait – 5,8 milioane lei;

BEJA Dumitrache și Dumitrache – 5,6 milioane lei;

BEJA Popa Carmen Gabriela – 2,4 milioane lei;

BEJA Culcea Raluca Mariana – 2,2 milioane lei;

BEJA Mihai Ghișoiu, Mihail Popa și Cosmin Gabriel Vararu Gavrilescu  – 1,3 milioane lei;

BEJA Bran Cristian – 1,1 milioane lei;

BEJA Maghiar Bogdan și Maghiar Ana Maria – 1 milion lei.

 

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că există o problemă extrem de gravă la ANRP.

Pe de o parte, e foarte bine că Parchetul face largi investigații. Pe de altă parte, (…)membrii conducerii ANRP sunt amendați în fiecare zi pentru că nu retrocedează în 30 de zile. Sunt între ciocan și nicovală. Peste ani, vor trebui să raspundă sau… să verifice bine, dar până atunci trebuie să dea înapoi veniturile lor. În luna februarie au amenzi de trei ori salariile.  Trebuie să găsim o soluție. Nu se poate să ai presiunea amenzilor din partea instanțelor. Am informat și CSM asupra situației și le-am cerut și ministrului justiției, și ministrului finanțelor să găsim o soluție ca ANRP să funcționeze în condiții bune și corecte. Cei doi miniștri încearcă să găsească o soluție. Decât să faca ceva ilegal și să plătească de 3 ori salariul lor, oamenii au preferat să plece. Eu accept că au dreptate și că nu pot să lucreze așa.

Victor Ponta
premier