13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 2:16
No menu items!

Condamnări în dosarul „Angajări ilegale la Interne”: fostul șef al Jandarmeriei, trei ani cu suspendare

spot_img

Fostul șef al Jandarmeriei Române, generalul Olimpiodor Antonescu, fostul secretar general al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), chestorul Cristian Baci, dar și fostul director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane a MAI, chestorul Adrian Pătrașcu, au fost condamnați luni, la pedepse cu suspendare, în dosarul „Angajări ilegale la Interne”.

Decizia de luni a fost luată de Completul de cinci magistrați al Curții Supreme și este definitivă.

Astfel, judecătorii l-au condamnat pe fostul șef al Jandarmeriei la trei ani de închisoare cu suspendare. La pedeapsa primită de generalul Olimpiodor Antonescu se adaugă o perioadă de încercare de șase ani.

De asemenea, fostul secretar general al MAI, chestorul Cristian Baci, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare. Pe 26 noiembrie, Sursa Zilei a dezvăluit că, deși condamnat pe fond în dosarul “Angajări ilegale la Interne”, chestorul aviza politicile publice ale ministerului de pe un “fotoliu călduț” în subordinea ministrului. Oficialii Ministerului Administrației și Internelor (MAI) sugerau, la acea dată, că Baci i-a fost lăsat „moștenire” lui Dușa de predecesorul său din Guvernul Ungureanu, Gabriel Berca. În urma dezvăluirilor făcute de Sursa Zilei, chestorul Baci a fost mutat la Poliția Capitalei.

La rândul lui, chestorul Adrian Pătrașcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul prim-adjunct al lui Olimpiodor Antonescu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi un an cu suspendare pentru fals intelectual, termenul de încercare fiind de trei ani şi şase luni.

În cazul lui Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI, instanţa a hotărât o condamnare la închisoare de doi şi şase luni cu suspendare, cu un termen de încercare de şase ani. Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, termenul de încercare fiind de patru ani.

În plus, Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, cu un termen de încercare de trei ani şi şase luni.

În iulie 2011, procurorii Parchetului General i-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual pe Cristian Baci și pe complicii acestuia: Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane, Olimpiodor Antonescu, fost șef al Jandarmeriei Române, Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI.
În aceeași cauză, au mai ajuns în fața instanței Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost deblocate posturi ”în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane”, una direct într-o funcţie de autoritate publică din MAI şi celelalte trei pe funcţii de ofiţeri.

Pe fond, judecătorii i-au condamnat însă pe unii dintre inculpați la pedepse de cel mult un an cu suspendare.

Raluca Dan

Fotografii Liviu Untaru