6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 1:06
No menu items!

Complicele deputatului Ion Stan: fostul senator Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița

spot_img

Deputatul Ion Stan (vicepreședintele Comisiei SRI) l-a avut complice, în 2009, când i-a cerut afaceristului Nicușor Dima 100.000 de euro pentru achiziționarea unor cadouri electorale, pe Adrian Țuțuianu, actualul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, pe atunci senator. Așa susțin procurorii anticorupție în referatul transmis miercuri Parlamentului, prin care cer arestarea parlamentarului social-democrat.

Potrivit documentului, în denunțul depus la DNA pe 22 octombrie anul acesta, Dima a susținut că, în iunie 2009, în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, “a fost determinat să participe cu sume de bani pentru cumpărarea de cadouri electorale”. “Astfel denunțătorul a plătit 155.000 de găleți de 10 litri, de culoare roșie, cu preț unitar de 2,1 lei/bucata. Valoarea totală a acestor cadouri electorale a fost de aproximativ 100.000 de euro. Aceste cadouri electorale au fost împărțite în aproape toate comunele județului, în special în zona de sud a acestuia”, precizează procurorii în referat.

În schimbul găleților, lui Nicușor Dima i s-ar fi promis câștigarea unor contracte de lucrări publice de construcții, care urmau să fie derulate în județul Dâmbovița și să fie finanțate sau cofinanțate din fonduri europene. “Aceste promisiuni i-au fost făcute denunțătorului chiar de către deputatul Stan Ion și senatorul Țuțuianu Adrian, în prezent președintele Consiliului Județean Dâmbovița”, se subliniază în referatul trimis de anchetatori parlamentului.

Beneficiarii “sponsorizării”: Ion Stan, Adrian Țuțuianu și Rovana Plumb

Referatul conține și o serie de interceptări ale unor discuții telefonice purtate de Ion Stan cu Nicușor Dima. Din aceastea – susțin procurorii DNA – ar reieși faptul că de “sponsorizarea” făcută prin firmele afaceristului-denunțător ar fi beneficiat nu doar deputatul Stan, ci și fostul senator Adrian Țuțuianu, și actualul ministru al Mediului, europarlamentarul Rovana Plumb.

“STAN ION: Serios? Băi, eu pentru de-asta te-am chemat. Că am revenit la relaţii mai bune cu ăştia. Am zis: <<îmi bag [foloseşte un cuvânt obscen]-n ea de funcţie! Asta e! Nici un fel de problemă>>. M-a pus să candidez, candidez, nu ştiu ce…. Văd că mă invită la toate chestiile, la toate sindrofiile. Astăzi a ţinut de mine să mă duc la munte cu ei …[neinteligibil]… nu sunt în forţă…

STAN ION: Ce vrei tu să faci şi… Uite, acum, bun, am revenit la relaţii de normalitate cu el, azi m-am dus cu el în munte, la …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUŞOR: Domnu’ preşedinte, ca un c… ca un câine mă ţine pe… pe… pe ăla! Deci eu am vorbit cu el…ă… Ştiţi foarte bine, când a fost să aşa, să… M-aţi rugat, băga-mi-aş [foloseşte un cuvânt obscen] ele, d-aia, ce… de galeţi şi de [foloseşte un cuvânt obscen] ce-am făcut atunci! Ă, m-aţi rugat o treabă şi am zis că şi ŢUŢUIANU, pentru că el a beneficiat şi el de asta! Că…

STAN ION: Şi ROVANA! (PLUMB – n.n., aleasă europarlamentar în 2009).

DIMA SORIN NICUŞOR: Au beneficiat cu toţii!

STAN ION: Da!

DIMA SORIN NICUŞOR: Şi atunci, deci…ă… să mă ţii pe… să mă… să o pui pe OANA, „Stai aşa, că…”, Adică, ştiţi cum mă simt? Ca un [foloseşte un cuvânt obscen], efectiv!

STAN ION: Când vii, să mergem la el, împreună?

DIMA SORIN NICUŞOR: Nu ştiu!

STAN ION: Vii luni?

DIMA SORIN NICUŞOR: Nici nu… Eu… Nu-i problemă de venit! Problema este următoarea, adică… Mai are sens să mai vin?”.

În aceste condiții, notează procurorii, Dima ar fi cerut ajutor pentru obținerea de contracte de lucrări pe o firmă de construcții care, în acte, îi aparține fratelui său, dar, în realitate, este controlată de el.

“STAN ION: Păi şi frate-tău, acuma, unde este?

DIMA SORIN NICUŞOR:  E, păi, n-am… n-am firma aia de construcţii?

STAN ION: Şi mai funcţionează firma de construcţii?

DIMA SORIN NICUŞOR: Fima de construcţii funcţionează, că este în reorganizare. Este singura care a mai rămas în reorganizare, restul este pe insolvenţă simplificată. Acuma, eu am făcut… mai îmi fac nişte firmuliţe, ca să dau drumul Ia o farmacie. Da’ şi el… Am camioane acolo, am aia, stau cu ele şi mă uit la ele. Că aicea… cine m-a mai băgat în seamă? [foloseşte un cuvânt obscen]

STAN ION: Cu ce să te ajut? Zi! Eu am revenit, am bătut palma cu Ţuţuianu, sunt… Spune-mi şi mie; cu ce să te ajut?

DIMA SORIN NICUŞOR: Cu ce dracu să mă ajutaţi? Să… să-mi daţi să muncesc cu frate-miu măcar, dracu! Ce să fac altceva? Ce pot să fac? Cu treaba astalaltă, eu nu ştiu ce puteţi să mai faceţi. Pentru ca lucrurile… nici nu ştiu. Dacă lucrurile erau cumva luate mai demult, era o treabă! Acuma… ce să mai facem? Adică, nu ştiu ce să mai fac. ”

Într-o altă interceptare, Ion Stan i-ar fi cerut lui Dima diverse sume de bani pentru achiziţionarea de produse ce urmează să fie distribuite în actuala campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

STAN ION: Mi-e frică. Eu m-am pregătit şi eu, aşa, cu ceva maşini, să văd… Cu ceva benzină, cu ce… Da’ va fi greu!

INTERLOCUTOR: Şi dacă… Deci asta e…

STAN ION: Numai zece maşini pe fiecare secţie, sunt cincizeci şi opt, îţi trebuie şase sute de maşini!

DIMA SORIN NICUŞOR: [râde]

INTERLOCUTOR: Deci…

STAN ION: Şase sute de maşini…

DIMA SORIN NICUŞOR: Păi, de unde dracu’… de unde… ?

STAN ION: Dă-le câte două milioane, de benzină.

DIMA SORIN NICUŞOR: Păi, înseamnă un mi… un miliard, un miliard două sute!

INTERLOCUTOR: Ă, gândiţi-vă cel mai…

STAN ION: Şi să fie pârtie!

DIMA SORIN NICUŞOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: Cu ce poţi!

DIMA SORIN NICUŞOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: Nu, stai puţin! Eu trebuie să fac… Am în colegiu cinci mii de…
şase mii de copii.

DIMA SORIN NICUŞOR: Da.

STAN ION: Trebuie să fac nişte pacheţele pentru Moş Nicolae. Două portocale, două banane, o ciocolată şi o napolitană.

DIMA SORIN NICUŞOR: ...[neinteligibil]…

STAN ION: …[neinteligibil]… câte fac.

DIMA SORIN NICUŞOR: Gata! Vă dau…ă… vă dau răspuns pe, pe …[neinteligibil]…

STAN ION: Da. Da, da. Ca să-mi spui ce… Da’ vezi că pungile ţi le dau eu, că sunt pungi cu Moş Nicolae.

DIMA SORIN NICUŞOR: Îhî. Sunt marcate de …[neinteligibil]… dumneavoastră şi …[neinteligibil]…

STAN ION: Nu! Nu, nu, că nu …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUŞOR: Aoleu!

STAN ION: N-avem voie să dăm produse alimentare, a dat PONTA… a dat PONTA…

DIMA SORIN NICUŞOR: A dat ordo… ordonanţă, da.

STAN ION: Ordonanţă.

DIMA SORIN NICUŞOR: Ă… păi, eu… mâine, mâine?

STAN ION: Da.

DIMA SORIN NICUŞOR: Ne-auzim mâine, să dau… ?

STAN ION: Da.

DIMA SORIN NICUŞOR: Bine!

STAN ION: Da’ nu …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUŞOR: Nu e, nu, nu. Bine, vă salut, sănătate!”

În plus, pe 20 noiembrie, cu două zile înainte de a fi “săltat” de DNA, deputatul Ion Stan a avut o întâlnire cu Nicușor Dima, în timpul căreia acesta din urmă își exprimă speranța ca parlamentarul să-și onoreze promisiunile făcute și să nu se mai întâmple ca, în 2008-2009, când afaceristul nu a primit niciun contract în schimbul “sponsorizării” electorale.

DIMA SORIN NICUŞOR: Dacă primarul vrea. Că, dacă primarul nu vrea…Asta este ideea. Î…ce vroiam să vă întreb…Nu ne lăsați cu alea, cu contractele, cu astea…

STAN ION: Cu ce?

DIMA SORIN NICUŞOR: Iar…ca-n două mii opt, ca-n două mii nouă (înjură). Să nu mă lăsați ca-n două mii opt, că…

STAN ION: Nu, mă…La anu’ …din bugetul pe anul care vine…

 

 Raluca Dan