8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 5:41

Complexul Energetic Oltenia a plătit peste 30 mil. lei pentru certificatele verzi aferente anului 2017

spot_img

Complexul Energetic Oltenia şi-a îndeplinit obligaţiile de conformare privind achiziţia de certificate verzi aferente anului 2017, după ce a achiziţionat peste 227.000 de astfel de titluri, cu o valoare care depăşeşte 30 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Agerpres.

Certificatele verzi au fost achiziţionate la cel mai mic preţ de pe bursa OPCOM, de la producătorii de energie din surse regenerabile, numărul certificatelor fiind stabilit de către ANRE raportat la energia vândută consumatorilor finali şi la energia consumată pentru extracţia cărbunelui în vederea producerii energiei electrice.

CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie electrică din România, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, însă producătorul de energie din cărbune nu beneficiază de facilitatea de care se bucură restul marilor consumatori industriali din România, care au fost scutiţi de achiziţia unui număr semnificativ de certificate verzi.

“Complexul Energetic Oltenia suportă parte din costurile necesare intrării în piaţa concurenţială, cu preţuri minime, a energiei verzi. Inclusiv pentru consumatorul final, costul certificatelor verzi reprezintă peste 30% din valoarea energiei electrice consumate”, susţin reprezentanţii companiei.

De la înfiinţarea sa, în anul 2012, CE Oltenia a achiziţionat certificate verzi în valoare de peste 160 de milioane de lei. În baza prevederilor legislative, pentru anul 2018, preţul unui certificat verde a crescut cu 2,27 lei faţă de 2017.

“Deşi în legea menţionată se precizează că producătorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, nu se consideră că energia utilizată de CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui reprezintă consum propriu tehnologic”, au adăugat reprezentanţii complexului energetic.

Complexul Energetic Oltenia estimează un profit pentru anul 2017 de circa 200 de milioane de lei, acesta fiind primul an pe plus de la înfiinţare.

T.S.