10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:26

Companiile românești caută piețe de desfacere în Maroc

spot_img

Companiile românești caută piețe de desfacere în Maroc

Mai multe firme din România au derulat în această săptămână negocieri pentru a livra produse pe piața din Maroc, cu prilejul unei vizite oficiale la Rabat a ministrului Economiei Varujan Vosganian. Acesta s-a aflat în Maroc marți și miercuri, într-o vizită oficială, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului.

În discuțiile cu omologul său, Vosganian a afirmat că economia marocană poate coopera cu firmele românești în următoarele domenii: producerea de energie electrică din surse neconvenționale, construcţii civile și industriale, lucrări de infrastructură rutieră și portuară, IT și telecom, construcţii de baraje sau lucrări de foraj.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre ”redimensionarea proiectului Dacia”, prin crearea de societăţi mixte şi prin creșterea volumului de subansamble și componente auto fabricate în România pentru liniile de montaj de la Tanger și Casablanca. În ultimii ani, compania Dacia Renault a fost cel mai important exportator al României.

De asemenea, la Salonul Internaţional de Agricultură de la Meknes (foto), 15 firme româneşti din domeniu au participat și au negociat încheierea unor contracte pentru livrări de maşini si utilaje agricole, anvelope pentru tractoare, motoare electrice, produse din carne procesată, dulciuri și produse, dar și pentru producerea energiei fotovoltaice și pentru lucrări de foraj.

România încearcă să-și găsească piețe de export pe alte continente, în condițiile în care aproximativ 70% din exporturi se derulează în prezent pe relația cu UE, a cărei economie este în stagnare.

Maroc are o populație de 32 de milioane de locuitori, în 2012 a avut un PIB de 97 miliarde de dolari, iar în ultimii ani a avut o medie a creșterii PIB de aproape 4%.

 Vlad Bârleanu