12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 3:18
No menu items!

Companiile petroliere trebuie să facă rezerve strategice

spot_img

Ministerul Economiei va impune unui număr de 20 de companii de pe piaţa petrolieră să constituie stocuri minime de siguranţă până la sfârşitul anului 2012, se susține într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Printre aceste companii se află și OMV  Petrom, Rompetrol Rafinare, Petrotel-Lukoil, Oscar Downstream sau MOL România.

În Ordonanță se afirmă că stocurile minime se folosesc în cazul apariţiei unei disfuncţionalităţi majore în aprovizionarea pieţei naţionale cu ţiţei şi/sau produse petroliere. De asemenea, se mai afirmă că pentru a asigura disponibilitatea  stocurilor minime în caz de disfuncţionalităţi în aprovizionarea pieţei nationale cu ţiţei şi produse petroliere, aceste rezerve nu pot fi utilizate de autorităţile publice în scopuri comerciale.

„Pentru anul 2012 trebuie creat cadrul legal de constituire a stocurilor minime de siguranţă prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului care să reglementeze măsurile adecvate în materie. Acestea au caracter temporar, respectiv sunt aplicabile numai în cursul acestui an. Caracterul de urgenţă al acestui act normativ este motivat de faptul că, pentru conformare cu Directiva 2006/67/CE, stocurile minime trebuie constituite până la 31 decembrie 2012”, se spune în nota de fundamentare a proiectului

Operatorii economici au fost stabiliţi în funcţie de cota lor de piaţă pe anul 2011 criteriul introducerea pe piaţă a unor cantităţi mai mari de 500 tone ţiţei şi/sau produse petroliere pe an.

În proiect se spune că măsurile pentru constituirea stocurilor de produse petroliere ca stocuri minime de siguranţă reprezintă o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată. Mai mult, se afirmă în acest document, neadoptarea în regim de urgenţă a acestui act normativ ar conduce la neîndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul negocierilor aferente capitolului 14 – Energie.