0 C
București
joi, 30 noiembrie 2023 - 9:52
No menu items!

Companiile de securitate: Paza școlilor trebuie întărită

spot_img

Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate (APCS) solicită Inspectoratului General al Poliției(IGPR), Ministerul Administrației și Internelor (MAI) şi Ministerului Educaţiei o reuniune de urgenţă în vederea stabilirii unei noi strategii pentru paza în şcoli, a căror aplicare să fie urmărită la toate unităţile de învăţământ şi de către toţi factorii responsabili.

APCS arată că efortul unei singure entităţi nu este suficient pentru limitarea actelor de violenţă în şcoli şi în zona limitrofă, fiind nevoie de implicarea mai multor structuri publice, centrale şi locale. Potrivit APCS, această implicare ar trebui să fie una pro-activă şi nu reactivă.

Totodată, APCS consideră că trebuie să existe o cooperare mai eficientă între organele de poliţie şi firmele de pază, dar şi o mai dură selecţie a companiilor alese de către primării pentru securizarea şcolilor.

Membrii asociației cred că, în ciuda declaraţiilor făcute de oficiali IGPR şi MAI, care susțineau că, la începutul anului şcolar, de fiecare şcoală se va ocupa un poliţist, acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că pOliția nu are efectivele necesare.

APCS reclamă şi faptul că, în continuare, nu există standarde naţionale privind executarea serviciului de pază în şcoli şi nu numai.

Asociaţia a dezvoltat şi un profil psihologic al agentului de pază, care însă nu a fost implementat în caietele de sarcini pentru licitaţiile care au avut loc pentru paza unităţilor de învăţământ.

APCS mai solicită MAI transmiterea către guvern a proiectului noii legi a securităţii private, care a fost elaborat încă de la începutul acestui an, dar care nu a fost promovat încă.

APCS a luat ființă la inițiativa celor mai importante companii de profil din România. APCS dorește crearea unui model de cultură de securitate privată în România, ridicarea gradului de profesionalizare din industrie, o legislație fermă și perfect armonizată cu cea europeană.

Tot mai des școlile sunt teatrul violenței, uneori grave, cel mai recent caz fiind cel al unui elev de la liceul „Nicolae Bălcescu” din localitatea ilfoveană Voluntari care a fost înjunghiat, luni, de unul dintre colegii săi.