9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:03

Companiile chineze, obligate să taie legăturile cu firmele de consultanţă americane

spot_img

Relațiile economice SUA-China încep să fie afectate de suspiciuni legate de spionaj, pe fondul unor tensiuni deja existente din cauza legăturilor cu Rusia

China

China a cerut companiilor de stat să renunţe la orice legături cu firmele de consultanţă americane, după ce Statele Unite au acuzat cinci ofiţeri chinezi de spionaj economic împotriva mai multor companii.

Oficialii chinezi se tem că firme precum McKinsey & Company şi The Boston Consulting Group ar putea transmsite SUA secrete comerciale la care obţin accesul, au declarat surse apropiate situaţiei pentru publicaţia britanică, potrivit Financial Times.

“Nu avem cunoştinţă despre o notificare în acest sens transmisă de guvern”, a declarat un purtător de cuvânt al firmei Bain & Company. Firmele de consultanţă din SUA au operaţiuni importante în China. McKinsey, The Boston Consulting Group şi altele au printre clienţi şi multe companii de stat, notează Financial Times.

China a avertizat că va lua contramăsuri dacă SUA continuă cu acuzaţiile că ofiţerii chinezi ar fi spionat companii din domenii precum nuclear, prelucrarea metalelor şi energie solară, printre care Alcoa, United States Steel Corp, Westinghouse Electric, subsidiara americană a SolarWorld AG, precum şi un sindicat al angajaţilor din siderurgie.

Autorităţile de la Washington susţin de mulţi ani că spionajul cibernetic reprezintă o ameninţare naţională semnificativă pentru SUA.

Cei cinci ofiţeri ai armatei chineze au fost inculpaţi în Statele Unite pentru spionaj economic care a vizat şase companii americane, a anunţat luni procurorul-general american, Eric Holder.

Decizia a atras o reacţie extrem de dură din partea presei oficiale chineze, care a catalogat Statele Unite drept “canalie măruntă” şi “huligan de rang înalt”.

De asemenea, China a anunţat că va inspecta companiile de tehnologie care operează în ţară pentru posibile încălcări ale securităţii naţionale şi a interzis companiilor de stat să folosească Windows 8, ultimul sistem de operare al grupului american Microsoft.

C.C.