18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 2:35
No menu items!

Companii americane gigant au ascuns 1.400 miliarde $ în offshore-uri

spot_img

Cele mai mari 50 de companii americane, printre care Apple, Wall-Mart, General Electric, au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari, între anii 2008 și 2014, în paradisuri fiscale, cu scopul de a-și reduce plata impozitelor, afirmă un studiu al Oxfam-SUA, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Aceste sume au tranzitat printr-o rețea „opacă și secretă” formată din 1600 de filiale în paradisuri fiscale, se arată în documentul publicat în plin scandal declanșat de dezvăluirile din „Panama Papers”.

În același timp, aceleași întreprinderi au fost totuși „principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor” americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garanții asupra împrumuturilor sau ajutoare federale directe, indică raportul. „Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat în paradisuri fiscale ar fi trebuit să fie utilizate pentru combaterea sărăciei și reconstruirea infrastructurilor în SUA și nu să fie disimulate în centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Cayman”, afirmă Raymond Offenheiser, președintele Oxfam America, citat într-un comunicat.

Potrivit raportului, Apple figurează în fruntea întreprinderilor celor mai avide de evaziune fiscală și ar fi stocat 181 de miliarde în paradisuri fiscale, urmată de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde) ș.a.

Multe dintre aceste întreprinderi au fost deja criticate în SUA pentru că au utilizat un mecanism care să le permită să-și pună la adăpost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor în străinătate pentru a evita să plătescă impozitul asupra societăților în SUA, care este cel mai ridicat între țările industrializate (35 %).

Potrivit cifrelor citate în raportul Oxfam, evaziunea fiscală a companiilor multinaționale ar costa 111 miliarde de dolari finanțele publice americane și privează de asemenea țările sărace de 100 miliarde din încasările fiscale.

Emanuel Stan