7.1 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 2:53
No menu items!

Compania OMV ar negocia cu investitorii de la Oltchim

spot_img

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat că reprezentanţii companiei petroliere sunt de acord să înceapă discuţii cu un nou investitor al Oltchim căruia să-i vândă Arpechim.

Arpechim, ca parte a Petrom, a trecut la OMV în 2004, odată cu privatizarea companiei. Timp de cinci ani de la privatizare, contractul încheiat de către stat şi OMV obliga, printre altele,  grupul petrolier austriac să nu vândă active de bază.

„Autoritățile române ne-au spus că este potenţial de vânzare a companiei Arpechim o dată cu Oltchimul, având în vedere că nu ştii niciodată strategia de business a unui potenţial investitor al Oltchimului. Suntem deschişi să discutăm cu un acţionar nou al Oltchimului care doreşte acest lucru”, a declarat Mariana Gheorghe, în cadrul unei emisiuni la ProTV.

Arpechim are două secții: cea de piroliză pentru petrochimie și rafinăria pentru producția de combustibil. Oltchimul depinde de piroliză care-i asigură accesul la etilenă şi propilenă, care nu se pot transporta în siguranță decât prin conducte. Această secție  a Arpechimului este proprietatea Oltchimului din anul 2009-2010.

Directorul general al OMV Petrom a subliniat că Arpechim – rafinăria, aflat în proprietatea OMV Petrom, are ca principale produse benzina şi motorina.

„Celălalt Arpechim, care este încă al nostru şi este rafinăria, are multe produse, dar principalele produse sunt benzina şi motorina. Un produs al acestei rafinării poate să fie nafta, dacă nu este convertit în benzină. Acest produs este folosit de Oltchim şi pentru etilenă, propilenă, dar se poate transporta pe căile ferate şi în condiţii de siguranţă”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Statul roman intenţiona, încă de la începutul acestui an, să preia rafinăria Arpechim de la OMV. Negocierile au fost tergiversate la Ministerul Economiei, spuneau autorităţile locale care prevedeau privatizarea rafinăriei de la Piteşti la pachet, cu combinatul Oltchim.(S.S.)