23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 11:08
No menu items!

Compania de proiect AGRI a finalizat studiul de fezabilitate pentru terminalul LNG din Constanța

spot_img

Rețeaua de conducte și terminale ar putea ajunge la 4,5 mld. €

gaz

Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjan au finalizat studiul de fezabilitate pentru primul proiect de transport de gaz natural lichefiat (LNG) de la Marea Neagră, potrivit agenției ungare MTI.

”Studiul de fezaibilitate pentru primul terminal LNG de la Marea Neagră este făcut, iar adunarea generală va avea loc în februarie”, a afirmat Mitică Savu, director al companiei de proiect AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector).

La această adunare general, participanții vor aproba studiul și vor conveni asupra etapelor următoare.

Proiectul AGRI vizează transportul de gaze din Azerbaidjan către Georgia printr-o conductă. În Georgia, gazul va fi lichefiat și transportat pe Marea Neagră pe nave cu tancuri LNG. Procesul de regazeificare va avea loc pe țărmul românesc, la Constanța. Din România, proiectul ar urma să aprovizioneze și Ungaria.

Proiectul AGRI a revenit pe agenda strategiilor energetice de curând, în contextul în care proiectele pentru coridoarele sudice – Nabucco și South Stream au eșuat. Ungaria a susținut în ultimii an proiectul promovat de Federația Rusă – South Stream.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de compania britanică Penspen, potrivit prezei din Azerbaidjan.

Costul proiectului este estimat să varieze între 1,2 mld. și 4,5 mld. €, în funcție de capacitatea terminalelor – între 2 și 8 miliarde de metri cubi anual.

Compania SC AGRI LNG Project Company SRL a fost înființată în februarie 2011, având ca asociați companiile SOCAR (Azerbaidjan), Oil and Gas Corporation (Georgia), MVM (Ungaria) și Romgaz (România).