13 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 17:19
No menu items!

Compania azeră care n-a vrut Nabucco își deschide a 15-a benzinărie în România

spot_img

Compania azeră care n-a vrut Nabucco își deschide a 15-a benzinărie în România

SOCAR, compania azeră din consorțiul Sah Deniz, cel care a ales conducta TAP în detrimentul Nabucco pentru exportul de gaze din Marea Capică spre Europa, și-a deschis a 15-a benzinărie din România. După preluarea operatorului rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia, DESFA, compania vrea să se extindă în retailul cu carburanți din România.

“Investiţiile SOCAR România în reţeaua de retail la nivel naţional sunt în creştere. Suntem în punctul în care am achiziţionat terenuri pentru benzinării în toată ţara: în curând o să vedeţi staţii sub brandul SOCAR în toate zonele României. Avem planificat pentru anul în curs un buget de 50 de milioane de euro. Planul de investiţii, numărul benzinăriilor şi ritmul dezvoltării naţionale în 2013 depind de dinamica pieţei carburanţilor din România, dar şi de întregul proces birocratic de autorizare”, a declarat într-un comunicat directorul general executiv al SOCAR România, Hamza Karimov.

Compania azeră a deschis marți, la Piatra Neamț, a 15-a benzinărie din România în urma unei investiții de peste un milion de euro. Compania petrolieră azeră de stat a anunţat anterior că vrea să ajungă în câţiva ani la o reţea de 300 de benzinării în România.

SOCAR a preluat operatorul rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia cu numai câteva zile înainte ca Sah Deniz – consorțiul care operează exploatarea gazeiferă de la Marea Caspică – să anunțe alegerea TAP ca rută de distribuție a gazelor către Europa.

Preluarea DESFA este o mișcare strategică pentru SOCAR, care poate demara astfel comerțul pe piața europeană fără intermediari.

Presa elenă relata la începutul lunii iunie, citând surse guvernamentale, că azerii intenționează să-și majoreze oferta pentru administratorii rețelei de distribuție a gazelor din Grecia, oferind autorităților de la Atena, la pachet, și conectarea la conducta Trans-Adriatică (TAP), aflată în concurență cu Nabucco Vest (varianta updatată a proiectului original Nabucco) pentru obținerea transportul gazelor azere pe coridorul sudic.

Cosmina Croitoru