9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 11:37

Descoperire făcută de scafandri, în Mediterană: monede de aur din timpul Imperiului Roman

spot_img

Doi scafandri amatori au descoperit monede din aur din timpul Imperiului Roman, perfect conservate, în timp ce strângeau gunoiul de pe fundul mării. Potrivit specialiștilor, cele 53 de monede constituie una dintre cele mai mari colecții găsite vreodată în Europa.

Luis Lens și cumnatul lui César Gimeno s-au scufundat în Marea Mediterană, în timp ce erau în vacanță în Xàbia, Spania.

Curățând gunoiul și explorând peisajul subacvatic, cei doi au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o „monedă de 10 cenți”, potrivit Business Insider care citează El Pais.

Când au ridicat obiectul, au observat o inscripție și fizionomia unui bărbat care părea a fi din Grecia sau Roma antică și au presupus că era vorba de un obiect confecționat de un bijutier.

Cei doi au explorat zona și au găsit alte 7 monede în fisura unei stânci.

După ce au raportat descoperirea autorităților locale, o echipă de scafandri și arheologi au descoperit un total de 53 de monede de aur, trei cuie și câteva rămășițe din ceea ce părea a fi un cufăr.

Oamenii de știință de la Institutul pentru Cercetări în Arheologie și Patrimoniu au analizat monedele. Au descoperit că erau de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este incredibil. Toată lumea visează să găsească o comoară”, a declarat Luis Lens.

„Este una dintre cele mai mari colecții de monede romane din aur găsite în Spania și în toată Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, într-un comunicat de presă.

Ceea ce face descoperirea și mai neobișnuită este că aceste monede sunt perfect conservate.