12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:29
No menu items!

Comitetul pentru situaţii de urgenţă, convocat pentru furtuni și avertizările meteo pentru toată țara

spot_img

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, miercuri dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), ca urmare a avertizărilor meteorologice Cod galben, Cod portocaliu şi Cod roşu, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), dar şi a avertizărilor hidrologice ale Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Ministrul Mediului a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cauza avertizărilor multiple cu care se confruntă țara în aceste zile – cod roșu de caniculă combinat cu cod portocaliu de furtuni și vijelii violente.

„Fenomenele de instabilitate sub cod portocaliu acoperă aproape toată ţara şi ne aşteptăm la fenomene deosebite, în special vijelii, aşa cum s-a întâmplat în Oradea, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei. În Transilvania şi cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitaţii de 50/60 litri pe metrul pătrat. Pentru restul ţării, a fost emis cod galben care vizează fenomene de instabilitate cu viteze ale vântului de 55-70 km/oră şi izolat cu peste 80 km/oră, iar în aria judeţelor vizate de cod portocaliu, viteze ale vântului de 70-90-100 km/oră. Mâine, în sudul şi sud-estul ţării vor fi de asemenea fenomene de instabilitate la cote mai reduse, viteze de 50-60 km/oră, vijelii şi cantităţi de apă de 20-25 l pe metrul pătrat. Astăzi, sunt importante şi alertele pentru valul de căldură, rămâne în vigoare avertizarea de cod roşu, portocaliu şi galben pentru partea de sud, sud-est a ţării. Ieri am atins 42 grade la Zimnicea şi 41 de grade la multe staţii din sud, inclusiv în Capitală. Pentru judeţul Sibiu a fost deja emis un cod roşu de instabilitate, de tip nowcasting. Totodată, recomandăm populaţiei să respecte indicaţiile autorităţilor şi să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat Mircea Fechet.

De asemenea, pe parcursul zilei de miercuri, este vigoare un cod roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat în zone din judeţele: Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa şi în Municipiul Bucureşti. În judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa şi în Capitală, se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40 – 41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În plus, specialiştii INHGA au emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii, valabilă începând de miercuri după-amiaza, de la ora 14:00, până joi dimineaţă, la ora 7:00, şi vizează râuri din bazinul hidrografic Olt, în judeţele: Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea şi Argeş.

Amalia Capră