16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 21:21
No menu items!

Comisioanele interbancare la plățile cu carduri vor fi limitate. Care sunt efectele pentru consumatori

spot_img

bancomat, plata

Guvernul va limita comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. Comisioanele interbancare determină în proporție de 70% – 80% prețul plătit de comercianți pentru acceptarea cardului care, la rândul lor, îl transferă către consumatori.

„Instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit„, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

De asemenea, Guvernul vrea să introducă clauze minime în contractele dintre băncile care instalează terminale electronice de plată sau operează plăţi electronice şi comercianţii care le utilizează, pentru ca firmele să cunoască în detaliu costurile pe care le vor suporta.

„Acordurile dintre instituţiile acceptante şi beneficiarii plăţilor vor conţine informaţii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum şi a comisioanelor suplimentare aplicate în funcţie de marca şi categoria respectivelor carduri de plată”, se mai spune în proiectul de act normativ.

Comisioanele interbancare sunt plăţile realizate între băncile acceptante şi băncile emitente pentru tranzacţiile care presupun utilizarea cardurilor de plată. În cazul tranzacţiilor la POS, comisionul interbancar este plătit de banca acceptantă (care deţine POS-ul aflat la comerciant) către banca emitentă a cardului.

Pentru fiecare tranzacție, comerciantul plăteşte băncii sale (banca acceptantă) o taxă numită taxă de serviciu, formată din comisionul interbancar, precum şi alte costuri aferente serviciilor oferite de către bancă.

Comisioanele interbancare acționează ca un preţ minim, determinând într-o mare măsură (70-80%) prețul plătit de comercianți pentru acceptarea cardului care, la rândul lor, îl transferă către consumatori.

În România nivelul comisioanelor interbancare a rămas neschimbat o perioadă îndelungată de timp, în ciuda modificărilor condiţiilor de piaţă. Aceste niveluri ale comisioanelor interbancare au fost comune ambelor sisteme de carduri, Visa şi Mastercard, precum şi ambelor tipuri de carduri, deşi cardurile de credit sunt mai scumpe decât cele de debit.

În cazul României, în concordanţă cu regulile celor două sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piaţa naţională a plăţilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care deţineau aproximativ 98% din piaţa internă a cardurilor.

Acestea au următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1% (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente.

Comisia Europeană a elaborat Proiectul de Regulament privind comisioanele interbancare pentru operaţiunile de plată utilizând cardul, care prevede că, în prima fază, se vor plafona comisioanele interbancare pentru tranzacţii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacţiei, pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a doua fază a reglementării (după 2 ani de la data intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să se aplice şi operaţiunilor naţionale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

Cosmina Croitoru