Comisii de anchetă pentru activitatea ANRE și pentru arhiva SIPA

Birourile Permanente Reunite au aprobat, miercuri, înfiinţarea a două comisii de anchetă care să verifice activitatea ANRE, respectiv situaţia privind arhiva SIPA, deciziile finale urmând a fi luate în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, de la ora 14.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că susţine înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situaţia de la SIPA, el apreciind că săptămâna viitoare ar putea fi aprobată de către plenul reunit constituirea acesteia. „Am primit o solicitare pentru a înfiinţa o comisie parlamentară de anchetă cu privire la activitatea şi arhiva SIPA. Şi eu susţin această propunere şi cred că – mâine sigur nu, pentru că nu putem la Birourile Permanente reunite – cred că săptămâna viitoare vom propune şi vom aproba înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situaţia de la SIPA”, a spus Dragnea.

Liderii PSD au aprobat, marţi, solicitarea premierului Mihai Tudose de a înfiinţa o comisie de anchetă parlamentară pentru a investiga „care a fost jocul preţului la energie în ultima perioadă”. „Azi (marţi (n.r.) am discutat în coaliţie şi am aprobat solicitarea primului ministru şi mâine aprobăm în plenul reunit înfiinţarea unei comisii de anchetă pe ANRE, pentru că e bine să aflăm şi noi şi populaţia ce s-a întâmplat acolo şi care a fost jocul preţului la energie în ultima perioadă”, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a arătat că au fost probleme identificate în această vară, legate de obligaţii legale ale ANRE dar şi de lipsa unor proceduri. „Dat fiind faptul că ANRE nu este în subordinea Guvernului, singura entitate capabilă să vadă ce este acolo, să facă lumină, este Parlamentul. Guvernul a solicitat Parlamentului o anchetă în acest sens”, a adăugat Tudose.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU