10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 1:32

Comisia specială pentru alegerile din 2009 și-a început activitatea. Șeful STS, Mircea Geoană și Viorel Hrebenciuc, printre primii audiați

spot_img

Parlamentarii Comisiei speciale de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului cu privire la alegerile prezidențiale din 2009 s-au reunit, miercuri, în prima ședință. Președintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, liderul Comisiei juridice din Senat, a anunțat și cine vor fi primii audiați în acest caz. 

Astfel, potrivit lui Fifor, luni va fi chemat la audieri Dan Andronic – cel care a făcut dezvăluirile care au dus la constituirea acestei Comisii speciale – și fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru. Marți, audierile vor continua cu Mircea Geoană, Dan Șova și Viorel Hrebenciuc. Miercuri vor ajunge în fața comisiei Vasile Blaga, fost ministru de interne, și doi dintre secretarii de stat din minister, de la acea vreme. Și tot miercuri va fi audiat șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), generalul Marcel Opriș.

„Pentru săptămâna viitoare, ne-am propus să lucrăm luni, marți și miercuri în ședința comisiei. Începem să invităm pentru audieri o serie de persoane implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. (…)Luni, comisia lucrează de la 10.00-13.00 și primul invitat va fi Dan Andronic, pentru că de aici a pornit întreaga poveste și ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste. Pentru a putea să conturăm un cadru al documentelor care au fost atunci emise, am invitat președinta AEP din acel moment, Ana Maria Pătru, însoțită de vicepreședintele AEP de la acea dată, Marian Muhuleț. Pentru marți lucrăm de la ora 15.00 la 19.00 și am convenit să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidențiale, cu domnul Dan Șova și cu domnul Viorel Hrebenciuc – era șeful campaniei electorale a PSD. Miercuri, de la 9.00 la 14.00, vom invita ministrul de interne de la vremea respectivă, domnul Vasile Blaga, însoțit de doi secretari de stat. Și, totodată, vom solicita prezența la comisie prezența STS, prin domnul general Marcel Opriș”, a declarat Mihai Fifor.

Din Comisia specială parlamentară de anchetă  fac parte: Mihai Fifor (preşedintele comisiei), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turcescu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).
 
PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
 
R.D.