-1.3 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 8:44
No menu items!

Comisia pentru revizuirea Constituţiei îşi reia activitatea în iunie. Referendumul, la sfârșitul lui 2015

spot_img

constitutia_romaniei

Comisia pentru revizuirea Constituţiei îşi va relua activitatea din 4 iunie, a declarat, luni, la Parlament, vicepreşedintele acestei comisii, senatorul PSD Ioan Chelaru, care a precizat că un referendum de revizuire ar putea avea loc la sfârşitul anului 2015.

Ioan Chelaru, care a participat, luni, la şedinţa conducerii Senatului, a precizat că decizia a fost luată în urma unei întâlniri pe care a avut-p cu președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu.

Am avut o întâlnire cu domnul președinte al Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu. Am văzut şi evaluat la prima vedere toate amendamentele care s-au depus până la termenul fixat. Am stabilit în Biroul permanent al comisiei ca termen de reîncepere a lucrărilor, pe amendamente, data de 4 iunie, la ora 11.00, cu acces total al presei la toate lucrările comisiei. Sper că, începând din 4 (iunie n.r.), să putem discuta de amendamente adoptate sau respinse în această sesiune şi la începutul sesiunii viitoare. Nu am făcut o evaluare după număr, dar sunt depuse câteva zeci de amendamente. Şi instituţii au venit cu amendamente, au venit şi colegi parlamentari, au venit şi din mediul academic, sunt unele chiar spectaculoase.

Ioan Chelaru

vicepreședintele Comisiei pentru revizuirea Constituției

În ceea ce privește referendumul de revizuire a Constituției, social-democratul a menționat că “spre sfârşitul anului 2015 am putea discuta de referendum”.

Există ideea, în acest moment, ca după 2014, an marcat de cele două alegeri, anul 2015 să fie consacrat principalelor acte normative care privesc modernizarea României. Unul dintre acesta este revizuirea Constituţiei. Dacă lucrurile se desfăşoară normal, firesc, ca într-o ţară europeană democratică, cred că am putea organiza, este punctul meu de vedere, generat şi de experienţa în domeniu, spre sfârşitul anului 2015 am putea discuta de referendum. Asta depinde foarte mult de modul în care cele două Camere ale Parlamentului discută și votează procedura de revizuire și dacă articolele aprobate de o Cameră sunt similare cu cele aprobate de cea de-a doua Cameră.

Ioan Chelaru

vicepreședintele Comisiei pentru revizuirea Constituției

“Dacă textele vor fi diferite va fi nevoie de comisie de mediere, care înseamnă altă muncă, altă proporţie la vot şi înseamnă prelungirea. De aceasta nu putem să dăm doar estimativ şi ce ne-am propus noi, cei din comisie care ne-am propus revizuirea, spre finalul anului 2015”, a completat Ioan Chelaru.

D.M.