3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 16:43
No menu items!

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA examinează statutul de aliat pentru Ucraina

spot_img

Senatorii Robert Menendez (Partidul Democrat) și Bob Corker (Partidul Republican) au prezentat un proiect de lege intitulat „Ukraine Freedom Support Act of 2014”

 SUA evacuează personalul Consulatului din Lahore din cauza unor „ameninţări specifice”

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA urmează să examineze joi chestiunea acordării Ucrainei a statutului de aliat al SUA fără apartenența prealabilă la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), relatează agenția de presă Unian.

Senatorii Robert Menendez (Partidul Democrat) și Bob Corker (Partidul Republican) au prezentat un proiect de lege intitulat „Ukraine Freedom Support Act of 2014”.

Acest proiect de lege definește Ucraina, Republica Moldova și Georgia ca principali aliați ai SUA fără să fie membri NATO

 Declarație a Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA

Același proiect de lege prevede extinderea sancțiunilor față de sectoarele energetic, militar și financiar ale Rusiei, precum și acordarea de asistență militară și non-militară pentru Ucraina, menționează Unian.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut după discursul pe care președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, îl va avea în fața camerelor reunite ale Congresului SUA — Camera Reprezentanților și Senatul.

Ucraina așteaptă acordarea acestui „statut special”, mai ales în speranța obținerii de echipamente militare letale din SUA, motivând că ar avea nevoie de acestea pentru restabilirea integrității sale teritoriale în confruntarea cu separatiștii proruși în estul țării. Respectivul proiect de lege prevede alocarea unor fonduri pentru achiziționarea unor astfel de echipamente și tehnologii, relevă aceeași agenție de presă.

C.A.